2010 – Onderzoek haalbaarheid havenplan

In 2010 kwam het havenplan SwaneBlake weer in het nieuws. De gemeente Korendijk wilde toch nog eens de haalbaarheid van het plan laten onderzoeken.  

Knipsel ‘Nieuw onderzoek naar haalbaarheid van tien jaar oud havenplan Piershil – 2010

De gemeente Korendijk wil onderzoeken of het haalbaar is om de haven van Piershil een open verbinding te geven met het Spui. Dit is een belangrijk onderdeel van het plan Swaneblake, waar al meer dan tien jaar over  wordt gesproken. De gemeente én burgerplatform Stichting Swaneblake willen graag het Piershilse Gat weer in ere herstellen voor pleziervaart, natuur en recreatie. Het Waterschap eist echter wel een veilige waterkering. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat een veilige sluis tussen de Piershilse dorpshaven en het Spui technisch erg ingewikkeld is en volgens een ruwe schatting tussen de 5 en 8,5 miljoen euro zou kosten. Nader onderzoek moet nu uitwijzen of dit haalbaar is of dat de ambities moeten worden getemperd.

Korendijk kan het geld voor het plan Swaneblake niet alleen op hoesten, maar hoopt samen te werken met bijvoorbeeld het Waterschap. Ook rekent de gemeente op subsidies voor het plan. Het liefst gaat het college van burgemeester en wethouders in zee met projectbureau De Volgerlanden uit Hendrik-Ido-Ambacht, dat het haalbaarheidsonderzoek naar Swaneblake zou kunnen begeleiden. Voor driehonderd uur werk zou dat de gemeente 38.000 euro kosten.

Esdra Minnaard, fractievoorzitter van de PvdA, sprak deze week tijdens de commissievergadering zijn twijfels uit over dit bureau en de kosten die ermee zijn gemoeid. Minnaard vroeg zich af of ook andere bureaus zijn geraadpleegd. Volgens wethouder Reijnierse van financiën is De Volgerlanden echter ideaal, omdat het bureau belangrijke expertise in huis heeft die de gemeente goed zou kunnen gebruiken bij Swaneblake. Hij zegde wel toe erop te letten dat de kosten niet de pan uitrijzen. ,,Ik hoop dat we binnen tien jaar iets geregeld hebben in Piershil”, aldus de wethouder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.