2010 – Wel vakantieparkje, maar geen sluis

In 2010 kwam het plan SwaneBlake weer in het nieuws: 10 miljoen euro zou de sluis moeten kosten om ervoor te zorgen dat pleziervaart in een keer van het Spui zo naar het dorp van Piershil zou kunnen varen. Te duur, zeggen ze bij de gemeente Korendijk.

Artikel ‘Wel vakantieparkje, maar geen sluis bij Piershil’ – Algemeen Dagblad 16 november 2010

Aanleg sluis van tien miljoen te duur voor Korendijk

Piershil krijgt wellicht een vakantieparkje of golfbaan. Een sluis die zorgt dat pleziervaart zo van het Spui naar het dorp kan varen, is daarentegen te duur.

JORINA HASPELS

10 miljoen euro zou de sluis moeten kosten om ervoor te zorgen dat pleziervaart in een keer van het Spui zo naar het dorp van Piershil zou kunnen varen. Te duur, zeggen ze bij de gemeente Korendijk. Een bedrag dat de gemeente zelf niet kan ophoesten, maar waarvan ze denkt dat ook de provincie, waterschap of projectontwikkelaar het niet zal willen betalen. Het idee is daarom geschrapt uit het Plan Swaneblake, een totaalplan voor het gebied ten noorden en noordwesten van Piershil. Dat blijkt uit een nieuwe versie van het plan, dat al uit 2007 stamt. Corrie Heikoop van Stichting SwaneBlake baalt. Het was de stichting, enkel bestaand uit dorpelingen, juist begonnen om een open verbinding tussen het Spui en het haventje van Piershil. ,,Hierdoor kunnen er meer toeristen komen. Dat zou een goede impuls geven aan de leefbaarheid van ons dorp,” zegt de 74-jarige Piershilse. ,,Mijn neef, bijvoorbeeld, runt in Piershil de supermarkt. Nu kan hij het nog redden. Maar is dat over een paar jaar nog steeds zo? De bevolking wordt grijzer en er zijn steeds minder jongeren.” In 2000 maakte stichting SwaneBlake het eerste plan. Behalve een open verbinding met het Spui, stonden daarin ook plannen voor een recreatieplas en wat woningen. Dat plan ging naar de gemeente. Na een paar jaar stilte, heeft Korendijk er nu weer een impuls aan gegeven. Met een grote ‘maar’. Het mag de gemeente geen geld kosten.

,,Zonde,” zegt Heikoop. ,,Toen we er tien jaar geleden mee begonnen was er nog geld. Stichting Deltanatuur was bijvoorbeeld laaiend enthousiast”. Wethouder Willem Reijnierse zegt dat ook hij best een sluis had gewild. ,,Als een projectontwikkelaar mogelijkheden ziet het financieel voor elkaar te krijgen, dan zullen we hem zeker niet tegenhouden. Maar laten we elkaar geen mietje noemen. 10 miljoen euro is veel geld. Ik verwacht niet dat dat over een paar jaar wel beschikbaar is.” Reijnierse richt zijn pijlen dan ook op andere onderdelen uit het plan. Zo staat op zijn wensenlijstje de aanleg van een golfbaan of een parkje met vakantiehuisjes. Ook wil hij de huidige fietsroutes, kanoroutes en ruiterpaden laten aansluiten op de horeca, het haventje en de molen van Piershil. ,,Het zijn allemaal kansen om de recreatieve aantrekkingskracht van Piershil te verhogen en daarmee ook de lokale economie te ondersteunen.”

Een recreatieplas met strand en natuureilandjes , in combinatie met een pannenkoekenhuis ziet de VVD-wethouder ook wel zitten. Hij probeert hiervoor projectontwikkelaars te interesseren. In combinatie met woningbouw op het terrein van Mosselman en Bosman zou dat extra aantrekkelijk zijn. Een termijn waarop hij het gerealiseerd wil zien, heeft hij niet. Heikoop zegt het er niet bij te willen laten zitten. Ze overweegt een lobby bij raadsleden. Die hebben uiteindelijk het laatste woord en beslissen op 14 december over het plan.

Betrokken burgers in SwaneBlake

Het gebrek aan woningen voor jongeren was de eerste aanzet voor de oprichting van Stichting SwaneBlake. Corrie Heikoop vroeg er aandacht voor en kreeg een tiental actieve dorpelingen achter zich. Onder bewoners werd een enquête gehouden, met de vraag wat het leefgenot zou verhogen. Een opvallende uitkomst was het idee om, net als vroeger, het kanaaltje van Piershil weer direct met het Spui te verbinden. Hierdoor zou pleziervaart weer in het dorp kunnen aanleggen. De betrokken dorpsbewoners omarmden het idee. Ze richtten de stichting SwaneBlake op, naar de naam van het kanaaltje vroeger. Het idee werd verder uitgewerkt in een compleet plan. Dat werd in 2000 voor het eerst aan de gemeente aangeboden.

Bij de foto: Corrie Heikoop op de plek waar ze graag een sluis had gezien. FOTO REIN GELEIINSE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.