Wethouder Marga van Hulst-Sundermeijer opende op vrijdag 1 juni om 17.00 uur een expositie van ingelijste foto’s van oude ansichtkaarten van Piershil. Deze expositie was gedurende twee maanden te zien in De Zilveren Schoen aan de Kade. De ongeveer veertig vergrotingen waren geselecteerd uit ruim negentig originele ansichtkaarten uit de verzameling van Henk van den Heuvel. Deze expositie gaf een flink stuk geschiedenis van Piershil weer en werd druk bezocht.
Uitnodiging ‘Expositie ansichtkaarten Piershil’
Foto’s ‘Opening expositie’ – 1 juni 2012
Rechts Hanna Hoepel, in gesprek met Inge Kruithof. Links Marga Hooijmans met Pie Rozendaal (op de voorgrond).
Marga in gesprek met Wim Hoepel.
Corrie Heikoop.
Kees Buitendijk en Inge Kruithof.
Artikel ‘Oude ansichten van Piershil op groot formaat’ – mei 2012 Hoeksche Waard Exclusief
Bijzondere foto-expositie in De Zilveren Schoen
ledereen kent ze wel, oude foto’s, vaak enigszins vergeeld, bijeen gebracht in boekje met foto’s Van Toen: Klaaswaal in vroeger tijden, Maasdam in de jaren 50, Oud-Beijerland van toen. Van sommige dorpen zijn wel drie of vier delen verschenen. Het zijn de titels van boekjes met historische foto’s die je nog wel tegenkomt in het alsmaar slinkende aantal boekhandels dat de Hoeksche Waard rijk is, of op boeken- en rommelmarkten of in antiquariaten. Meestal zijn het kleine plaatjes, hooguit 10 bij 15 centimeter, waarop gezichten vaak moeilijk zijn te herkennen, maar waarop straatbeelden niets aan duidelijkheid te wensen overlaten.
Wie verzot is op die historische foto’s, moet in juni of juli zeker eens langs gaan in galerie De Zilveren Schoen op de Kade in Piershil. Daar zullen die maanden zo’n veertig uitvergrotingen van oude ansichtkaarten van Piershil hangen. De expositie in het werk- en expositiecentrum van Corrie Heikoop wordt op vrijdag 1 juni om 17.00 uur geopend door wethouder Marga van Hulst en blijft er twee maanden hangen. Ook de bezoekers van de jaarlijkse kunstmarkt in Piershil, die op zaterdag 30 juni op de Kade rond het rustieke haventje wordt gehouden, kunnen er dus een kijkje nemen.
De foto’s zijn uit een collectie van zeker negentig prenten uitgekozen door Henk van den Heuvel, een actieve inwoner van Piershil die zich veel met de geschiedenis van dit dorp bezig houdt. Van den Heuvel houdt daarover op internet de actieve site www.piershil.com bij, met honderden, misschien wel duizenden foto’s en wetenswaardigheden over wat eens het kleinste zelfstandige dorp in de Hoeksche Waard was. Er zijn foto’s bij van het formaat 50 bij 80 centimeter en veel ook van 30 bij 40 centimeter. Ze zijn alle ingelijst, velen voorzien van een passe-partout, en ze zijn te koop.
Prachtig
De foto’s die in De Zilveren Schoen te zien zullen zijn, zijn werkelijk prachtig. Het zijn beelden uit een tijd dat Piershil nog maar uit een paar straten bestond, zoals de Molendijk, de Sluisjesdijk, de Kade en de Voorstraat en maar tussen de 800 en 1000 inwoners had. Het Piershil dus van begin vorige eeuw, toen er nog maar drie straatlantaarns met petroleumlampen waren die door nachtwaker Willem Verhorst werden aangestoken als het donker werd en die om tien uur ’s avonds weer uitgingen. Beelden ook van straten waarin nog geen enkele auto is te zien en waarop inwoners midden op de straat voor de fotograaf poseren.
Een foto van de Voorstraat bijvoorbeeld uit de tijd dat de bestrating nog uit keistenen (kinderhoofdjes) bestond met aan weerszijden een strook grond beplant met bomen, en daarnaast weer een straatje van gele steentjes met een goot. Een schilderachtig tafereel uit grootmoeders tijd. Beelden ook van verderop in de Voorstraat, op de plaats waar nu het gemeentehuis van Korendijk en de aula staan, maar waarop op de foto’s nog de boerderijen van Klaas van Bergeijk (en later zijn zoon Ad) en Piet Verhulp prijken. En nog verder, richting Oud-Piershilseweg, een foto van de tramhalte, met weegbrug, perron en een laadbrug om het vee in de veewagen te leiden. Op de foto staat de tram, die in 1903 naar Piershil kwam, gereed voor vertrek richting Oud-Beijerland en Rotterdam; een uitstapje met die stoomtram naar de ‘grote stad’ betekende voor veel inwoners evenveel als tegenwoordig het ondernemen van een wereldreis.
Piershil
Opvallend is overigens dat de fotografen uit die tijd het bochtige stukje Voorstraat langs wat in de volksmond ‘de watering’ werd genoemd, verschillende namen gaven. Tramweg, Dorpsweg, Stationsstraat prijkt er onder sommige foto’s. In één geval werd Piershil zelfs met een dubbele L geschreven. Later werd het uitsluitend Voorstraat.
Schitterende foto’s komen er ook in De Zilveren Schoen te hangen van de vroegere bebouwing op de kruising van de Molendijk, Voorstraat, Sluisjesdijk en de Kade. En natuurlijk die van het rustieke haventje, waar tegenwoordig de rust regeert. Vóór de watersnood van ’53 stond de Piershilse haven in open verbinding met het Spui en was het dus regelmatig hoog water, zoals enkele foto’s duidelijk maken. De huizen aan de Kade moesten regelmatig met vloedplanken tegen het water worden beschermd. Op de Kade heerste vroeger, is op de foto’s te zien, vaak grote bedrijvigheid met het laden en lossen van aardappelschuiten, turfschepen, enz. Bijzonder zijn ook de foto’s die vanuit de toren van de Ned. Herv. kerk zijn genomen. Het zijn net luchtfoto’s, die het Piershil tonen zonder ‘nieuwbouw’. De Julianastraat is er nog niet, alle andere naar leden van het koninklijk huis vernoemde straten evenmin. Gewoon landerijen dus achter de huizen aan de noordzijde van de Voorstraat. Een beeld ook van de eerste bebouwing aan de Julianastraat, met welgeteld één geparkeerde auto, en volop ruimte. Tegenwoordig staat er dag en nacht een lange rij auto’s aan de oostkant van de straat geparkeerd en is de overblijvende ruimte zo smal dat auto’s elkaar niet kunnen passeren en dus op elkaar moeten wachten.
Kraaien
Apart is ook de foto van het meest noordelijke deel van de Molendijk, uiteraard genoemd naar de uit 1845 stammende korenmolen Simonia waarin op vrijwillige basis nog steeds graan wordt gemalen. Vlak voor de Molendijk in oostelijke richting ‘buigt en Oudendijk word, stonden vroeger machtig grote iepen met royale boomkruinen, waarin kraaien hun nesten maakten, vertelt galeriehoudster Corrie Heikoop. Voor velen waren die bomen de eerste kennismaking met Piershil, als men er vanuit Nieuw-Beijerland over de dijk naar toe reed. Vandaar dus de bijnaam ‘Kraaiennest’ voor Piershil en de geuzennaam ‘Kraaien’ voor de inwoners.
Galerie De Zilveren Schoen zit aan de Kade 14 in Piershil en is op vrijdagen open van 12.00 tot 19.00 uur, op zaterdagen van 10.00 tot 15.00 uur en op andere dagen incidenteel en op afspraak.
Filmpje ‘Opening expositie’ – 1 juni 2012
Wethouder Marga van Hulst-Sundermeijer opende op vrijdag 1 juni 2012 om 17.00 uur een expositie van ingelijste foto’s van oude ansichtkaarten van Piershil.