2013 – 10-jarig bestaan van De Zilveren Schoen

In november 2013 bestond De Zilveren Schoen (zie 2003-2018 – De Zilveren Schoen) van Corrie Heikoop 10 jaar. In het Kompas werd daar aandacht aan besteed met een mooi artikel.

Artikel ‘Heikoop culturele kracht van Piershil’ – 1 november 2013 Het Kompas

“Mensen krijgen steeds meer door dat er in Piershil op het gebied van kunst best wat te halen is. En dat is leuk.” Tien jaar geleden opende Corrie Heikoop aan de Kade 14 haar Galerie De Zilveren Schoen. Voor haar was dat begin aanleiding om ook SwaneBlake op te richten.

Door Sieka Romeijn-Hedmann PIERSHIL – Swane Blake is de stichting om samen met dorpsgenoten culturele activiteiten te organiseren. De Kunstmarkt rondom het haventje van Piershil is van die activiteiten een goed voorbeeld. Ook de exposities in de Galerie lopen als een trein. “Ik heb een wachtlijst van mensen die willen exposeren.” Het 10-jarig bestaan van De Zilveren Schoen is een mijlpaal voor de 77-jarige Corrie Heikoop. “Hoe heb ik het volgehouden!”, lacht ze. De wortels van Corrie liggen in Piershil. “Mijn vader is hier in ’29 gekomen. Hij maakte schoenen en herstelde ze. Dat heb ik van dichtbij meegemaakt. Op mijn 23ste ging ik weg uit Piershil en woonde ik 11 jaar in Den Haag en 25 jaar in Zoetermeer. Daarna ben ik weer teruggekeerd naar mijn ouderlijk huis. Toen groeide het idee om in het pand een galerie te vestigen.”

In de periode dat Corrie in Zoetermeer woonde was ze zeer betrokken bij de samenleving. Ze richtte een creativiteitscentrum op en begon zelf met het maken van zilveren sieraden en voorwerpen. Zij had immers 12 jaar les gehad van Goud-zilversmid At Brandenburg. Vervolgens begon ze een studie Sociaal Cultureel Werk. Ze werd jongerenwerkster voor het buurthuis in Zoetermeer en daarna buurtopbouwwerker. Toen Corrie weer in Piershil terug was had ze heel wat bagage op het gebied van sociaal cultureel werk. “Ik was nog niet afgekickt van mijn werk of ik werd hier door de jeugd zelf bij het jongerenwerk betrokken. Zo kwam van het een het ander. Stichting SwaneBlake werd opgericht met als doel de leefbaarheid van Piershil te vergroten en dorp en haventje op de kaart te zetten. We verdiepten ons in de ontstaansgeschiedenis en na contact met het Streekmuseum kozen we voor de stichting de naam SwaneBlake. Vanuit deze Stichting startten we met allerlei activiteiten.” De belangstelling voor Piershil en De Zilveren Schoen groeit volgens Corrie nog steeds. “Vooral van buitenaf. Mensen uit het dorp mogen best vaker binnen lopen. Ik vind het leuk als mensen komen kijken.” Over de ontwikkeling en openstelling van het haventje is Corrie positief. “Er zijn mogelijkheden en investeerders die er geld in willen steken. Het gaat om een klein ontwikkelingsplan.”

Jubileumexpositie in De Zilveren Schoen

In het kader van het 10-jarig bestaan van De Zilveren Schoen organiseert Corrie Heikoop een tentoonstelling waar alle kunstenaars die ooit bij haar exposeerden werk kunnen laten zien. De expositie wordt zaterdag 9 november om 15.00 uur geopend door notaris Schilperoort. “Ik reken op zo’n veertig deelnemers.”

Foto: Door Heikoop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.