2015 – Cultuur en Kunstmarkt

Op zaterdag 17 juni 2015 werd alweer voor de tiende keer de Cultuur en Kunstmarkt georganiseerd op de Kade van Piershil. ,,Ik ben bang dat het stopt zodra ik er mee moet stoppen,” zegt Corrie Heikoop. ,,Ik streef naar een stevig fundament, maar dat valt niet mee. Ik ben er wekenlang voortdurend mee bezig, het is bijna een baan.”

Artikel ‘Tweede lustrum Cultuur- en Kunstmarkt weer vol activiteiten’ – Kompas 24 juni 2015

Ontstaan uit een braderie, is de Cultuur en Kunstmarkt op de kade van Piershil in de loop van de jaren uitgegroeid tot een evenement waar men niet omheen kan. Het is komende zaterdag 27 juni zelfs voor de tiende keer dat de markt met kramen, straat- en kindertheater en muziekpodium wordt gehouden. De organisatie heeft een aantrekkelijk programma samengesteld, met presentaties en stands van een groot aantal beeldende kunstenaars met schilderijen, foto’s, sieraden, glas en keramiek. Een belangrijk onderdeel van de Cultuur en Kunstmarkt, is de expositie met als thema aarde die tot 8 augustus in galerie de Zilveren Schoen duurt. Natuurlijk ontbreken lekkere hapjes en drankjes niet langs de kade. Initiatiefnemer van de Cultuur en Kunstmarkt is Corrie Heikoop, bekend van de Zilveren Schoen. Zij heeft met dit evenement de markt weer verder op de kaart gezet. Samen met het Oranjefeest is de Cultuur en Kunstmarkt in Piershil het evenement van het jaar. “De opzet is dezelfde als vorig jaar,” zegt Corrie Heikoop. “Het extra tintje is dat het voor de tiende keer wordt gehouden en het evenement steeds meer mensen uit de hele Hoeksche Waard trekt en daarbuiten. Naast een groot aantal optredens op het muziekpodium zijn dat onder andere op straat Skippy, Hendrik & Co en het Suertheater. Verder zijn er kinderworkshops en een Workshop skatebaan verven.” Het programma op het mu-ziekpodium heeft zelfs een internationaal tintje met het optreden van het Nomad Theater uit Frankrijk. Het programma wordt om 10.30 uur geopend door wethouder Martin Houders. Corrie Heikoop, bekend van galerie de Zilveren Schoen, is de initiatiefnemer van de Cultuur en Kunstmarkt op de kade van Piershil. Een kwartier later geeft poppenkast Madelief een optreden, met om 11.15 uur een optreden van de mixdans-groep Flux uit Korendijk. Dit programma staat onder leiding van Sylvia Kooyman-Damen. De rockband Young & Lazy verzorgt om 11.45 uur een optreden, een half uur later gevolgd door het muziekduo Pretty Good Girl. Live muziek van Door Visser staat om 13.30 uur geprogrammeerd en de Groningse groep Suer Theater treedt om 14.00 uur op met de Vlucht. Het Nomad Theater is om half drie aan de beurt met De Ridder zonder hart en het programma wordt besloten met de Rough Outline Band om 16.30 uur. De Cultuur en Kunstmarkt wordt door Dorpsvereniging Swaneblake georganiseerd. Dorpsvereniging Swaneblake organiseert ook een fietstocht. De fietsroute door Korendijk kan onderbroken, verlengd of ingekort worden. Deelnemers moeten wel rekening houden met de controleposten bij de molens en de stoommachine. Bij het tonen van de routebeschrijving, voorzien van minimaal twee stempels, ontvangen de deelnemers een leuke herinnering.   

Knipsel ‘Al genoeg braderieën’ – Algemeen Dagblad 26 juni 2015

Al voor de tiende keer is Corrie Heikoop (79) de grote animator van de Cultuur en Kunstmarkt, morgen in Piershil. Al vreest ze wel een beetje voor het voortbestaan van het evenement. ‘lk ben bang dat het stopt zodra ik moet stoppen.’ Niet dat Heikoop van plan is er de brui aan te geven, ze bruist nog van de ideeën. ,,We hebben deze keer veel muziek. Ook heb ik al afspraken staan voor volgend jaar,” zo maakt ze duidelijk dat ze voorlopig van geen ophouden weet. De markt, die morgenochtend om 10.30 uur wordt geopend door wethouder Martin Honders van Korendijk, kenmerkte zich afgelopen decennium door stabiliteit, al werd in 2009 wel de naam gewijzigd. ,,Het cultuurgedeelte is steeds belangrijker geworden, vandaar dat het woord cultuur nu als eerste wordt genoemd,” zegt Heikoop. ,,We willen absoluut niet dat er een braderie ontstaat, daarvan zijn er al genoeg.”

Rockbands

Naast theatervoorstellingen en straatoptredens speelt de muzikale omlijsting meer dan ooit een hoofdrol. Twee rockbands, een muziekduo en een singer-songwriter maken deel uit van het programma. Hulp krijgt Heikoop van een speciale werkgroep, ontstaan uit dorpsvereniging SwaneBlake. Haar broer Henk houdt de financiële teugels strak, en dat is nodig ook. ,,We maken nooit winst, sponsors maken het festijn mogelijk. Dankzij een grote sponsor konden we voor de tiende keer ook weer het Nomad Theater uitnodigen.” De inkomsten komen uit de verkoop van versnaperingen en de verhuur van kramen. Maar alleen al de kosten van plaatsing van die kramen liggen hoger dan de opbrengsten. ,,De eerste jaren hebben we dat zelf gedaan, dat was afzien. Nu regelt een bedrijf dat voor ons. Alles wordt heel snel opgebouwd en in de avond meteen weer opgeruimd.”

De bezetting van de kramen is met 35 tot 40 stuks al 10 jaar gelijk. Vanwege de bekendheid van de markt is het aanbod volgens Heikoop wel verbeterd. ,We hebben ook veel aanwas van buiten de Hoeksche Waard. Bezoekers tonen oprecht belangstelling voor de kunst en het theater”. Nieuw is deze keer de workshop ‘Skatebaan verven, met graffiti’. Terug is de fietstocht door Korendijk en in haar eigen galerie heeft Heikoop ruimte gemaakt voor de schilderijenexpositie Aarde. Ondanks het succes is een belangrijk doel nog altijd niet bereikt. ,,Ik ben bang dat het stopt zodra ik er mee moet stoppen,” zegt Heikoop. ,,Ik streef naar een stevig fundament, maar dat valt niet mee. Ik ben er wekenlang voortdurend mee bezig, het is bijna een baan.”

Bij de foto: Dankzij Corrie Heikoop viert de Cultuur en Kunstmarkt morgen het 10-jarig bestaan in Piershil. FOTO VICTOR VAN BREUKELEN

Foto’s ‘Cultuur en Kunstmarkt’ – 27 juni 2015

Zicht op de zojuist geopend markt op de Kade van Piershil.

Wim Hoepel (rechts) op bezoek bij het Nomad Theater.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.