2016 – De sloop van de uienloods

Waar ooit het uienbedrijf van Henk van Hal zijn oorsprong (zie ook: 1954 – Henk van Hal en Zoon B.V.) vond werd in juli 2016 flink gesloopt. Na het verwijderen van asbest bleek de gehele loods voor sloop in aanmerking te komen. In een tijdperk waarin het verkeer al maar zwaarder is geworden een uitgelezen mogelijkheid voor de onderneming Mosselman (de opvolger van Henk van Hal) om naar een geschikte locatie op een bedrijventerrein uit te zien, zo lijkt het. De huizen op de dijken en de Kade lijden onder het gewicht van de tractoren, terwijl de chauffeurs van tractoren en vrachtwagens door nauwe doorgangen en over smalle dijken moeten manoeuvreren. Niets bleek minder waar: in de krant verscheen een artikel over een nieuwbouw van het pand, met daarbij de opmerking ‘er zijn geen klachten binnengekomen’. 

Knipsel ‘Mosselman haalt loods weg’ – 2016    

Voor de bewoners een signaal om duidelijk te maken dat de vork anders in de steel zit. Het bedrijf veroorzaakt veel overlast, vanwege stof bij het buiten lossen van de uien en het geluid van de ventilatoren midden in de nacht is oorverdovend. Vooral het asociale rijgedrag van de tractorchauffeurs doet de buurt besluiten om beroep aan te tekenen tegen de herbouw van de schuur. Het leidt zelfs tot een rechtszaak, maar vanwege het feit dat het herbouw is van een bestaande ruimte wint Mosselman.

Maar voor de buurt overheerst een goed gevoel. Middels een uitgebreide enquête is duidelijk gemaakt dat er wel degelijk klachten zijn, die zijn er ook altijd al geweest, maar stelselmatig ontkend en genegeerd door Mosselman.

Enquête ‘Overlast Zeeuwse uienteler Mosselman’ – 2016

Omwonenden van het filiaal in Piershil ervaren overlast, volgens een bedrijfsleider valt het allemaal wel mee. Om dat laatste te onderzoeken is een enquête uitgeschreven. De uitkomst is vernietigend: 21 huishoudens uiten liefst 89 klachten. De uitslag van de enquête: 2016-piershil-kade-enquete-mosselman

Het bedrijf A.C. Mosselman wordt zoals verwacht op de vingers getikt door de milieudienst vanwege diverse overtredingen. De bouw van en geluidswerende wal rondom het gebouw is één van de opgelegde maatregelen. Maar vooral het gedrag van de chauffeurs verandert na alle ophef: behoedzaam en met normale snelheid rijdt men richting het bedrijf, en dan is er ook geen enkel probleem meer voor de omwonenden. Niet lang na alle commotie wordt het bedrijf zelf overgenomen door Top Onions uit ‘s-Gravenpolder en gaan alle partijen blanco de toekomst in. Met de wetenschap dat samen wonen en werken in het havengebied mogelijk moet zijn, net als vroeger.

Foto’s ‘Sloop van de uienloods’ – 18 juli 2016 

Blik op het oude pand en de sloop daarvan.

Foto ‘Heien voor nieuwbouw’ – 20 januari 2017

Filmpje ‘Sloop van de uienloods’ – 18 juli 2016 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.