2016 – Waarom Kade 16 twee deuren heeft

Bron: Algemeen Dagblad, Editie Hoeksche Waard

Knipsel ‘Waarom Kade 16 twee deuren heeft’ – 5 januari 2016

‘Onvoltooid verleden: De verhalen achter de huizen

Zoveel huizen, zoveel historie. In die vier woordjes schuilt de basis voor een nieuwe serie die deze krant vanaf nu wekelijks publiceert. In ‘Onvoltooid Verleden Tijd’ komen de verhalen voorbij die zijn verbonden aan tal van woningen en gebouwen in de Hoeksche Waard. De aftrap is met Henk van den Heuvel. Hij zal voortaan, zwervend over het eiland, tal van verhalen uit de doeken te doen. Maar als start van de serie eerst het verhaal over Van den Heuvels eigen huis met zijn twee voordeuren.

Al wandelend keken Henk van den Heuvel en zijn vrouw in april 2013 tegelijk om naar het karakteristieke huis dat aan de Kade 16 in Piershil stond. Een brede gevel, twee voordeuren, gelegen op de voormalige Aanwassekade om hoog en droog boven de vroeger regelmatige overstromende haven te blijven.

Tijdens de bezichtiging werd duidelijk dat de jarenlange leegstand zijn tol had geëist. Het adembenemende uitzicht, de ligging en de potentie gaven echter de doorslag. ,,In de brochure werd gesproken over 1928 als bouwjaar. De makelaar keek vreemd op toen ik een veel oudere ansichtkaart tevoorschijn haalde van het huis,” blikt Van den Heuvel terug.

Uienhandelaar

De makelaar had het huis overgenomen van de familie Van Hal, de bekende plaatselijke uienhandelaren. In augustus 2013 mocht de familie Van den Heuvel zich als vijfde eigenaar van het pand bij de notaris laten vastleggen. ,,In november zijn ‘we er al gaan wonen. En dat terwijl de aannemer, W2-bouw uit Nieuw-Beijerland, nog bezig was met een ingrijpende renovatie van de bovenverdieping”

De aannemer werd gekozen vanwege diens innovatieve manier van bouwen: een nieuw dak in oorspronkelijke stijl, glimmende keramische dakpannen, kunststof ramen, een nieuwe trap en een badkamer stonden op de werklijst. Ook de kunststof dakgoten, waterafvoer, boeiborden en een weer egaal gemaakte vloer zorgden voor nieuw leven in het 101 jaar oude huis.

De Van den Heuvels hadden tijdens de verbouwing over belangstelling niet te klagen. ,,Diverse vorige eigenaren en huurders hebben we over de vloer gehad; de ene anekdote nog mooier dan de andere. Na aanvullend onderzoek weten we nu alles over de historie van ons huis”, Zo liet beurtschipper Teunis Stok In 1912 het huis bouwen, zijn schip meerde hij 20 meter verder af. Het westelijk deel van het pand werd ingericht als pakhuis, het oostelijk deel als woonhuis, met elk een aparte toegangsdeur. Vanwege de opkomst van het vrachtvervoer kreeg het schippersbedrijf het in de jaren ’30 lastig. Kort nadat Teunis het bedrijf had overgedragen aan zijn zoon, moesten de activiteiten worden gestaakt.

Het pand kwam via een boedelverkoop in het bezit van ene ‘Sneep’, vermoedelijk een opkoper. Het pakhuis werd door agrariër Cees van Schouwen uit Piershil gebruikt voor zijn tulpenbollenhandel. In 1953, na de Watersnoodramp, liet deze Van Schouwen het pakhuis ombouwen tot een woning. Daar kreeg het gezin van zijn werknemer Toon Achterberg, dat was geëvacueerd, tijdelijk woonruimte.

Kapperszaak

In het andere deel van het huidige woonhuis zette Piet den Broeder een dames- en herenkapperszaak op. Van den Heuvel: ,,Zijn dochter Errie bracht ons tijdens de verbouwing een bezoek. Er kwamen veel herinneringen naar boven en ze wist ons veel te vertellen”. Zo bevond zich in de achtertuin een schuurtje, een klein huisje. Er stond veel gras, een pruimenboom en een hek voor de Boogerdsloot. Over die sloot liep Errie via een bruggetje naar opa Franke. Dat is een mooie herinnering”, vindt de huidige bewoner ,,want de achtertuin en het
huisje zijn in 1953 tijdens de Watersnoodramp weggespoeld.”

Toen was Den Broeder zelf overigens al weg. In de oorlogsjaren werd er geknipt door Aart Schelling van de Oudendijk. Daarna begon het tijdperk Koos Groenenberg. De zaak van ‘Koos de kapper’ werd een begrip in Piershil en omstreken. Hij was van alles op de hoogte.

Grote raam

De kapper had zicht op de dijk en de bushalte. ,,Het grote raam aan de zijkant van ons huis,” weet Van den
Heuvel, ,,hebben we aan hem te danken. In 1959 liet hij het raam vergroten, zodat hij via de spiegel een beter uitzicht kreeg”. Halverwege de jaren 70 voegden de volgende bewoners, de familie van Hal, de twee huizen samen. ,,Toen wij het huis kochten,” aldus de huidige eigenaar, ,,bleek het pand nog steeds twee huisnummers te hebben. Na Kaai Stok, Havenkade 89, Wijk A152, Kade 19 en tenslotte 16 en 18A, staat ons eigen droomhuis nu aan de Kade 16.”

De volledige geschiedenis van dit huis staat hier: 1912 – Kade 16

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.