2017 – De sloop van Kade 20

In de loop van 2016 werd bekend gemaakt dat het huis Kade 20 zal worden gesloopt. ,,Het huis is meer dan 100 jaar oud en verkeert in slechte staat. Het dak is op diverse plaatsen lek en het is bijna niet meer warm te stoken,” zo verklaart winkelier Fred Heikoop de rigoureuze stap. Vanwege verzakkingen en diverse scheuren in de muren is opknappen geen optie meer. In januari 2017 werd de sloop uiteindelijk uitgevoerd.

Artikel ‘Karakteristieke woning van familie Heikoop wordt gesloopt’ – AD Hoeksche Waard 3 maart 2016

Het karakteristieke huis van de familie Heikoop aan de Kade van Piershil zal binnenkort voorgoed verdwijnen. Het voormalige woon- en pakhuis van de aardappelhandelaar Franke komt onder de sloophamer. Het huis is meer dan 100 jaar oud en verkeert in slechte staat. Het dak is op diverse plaatsen lek en het is bijna niet meer warm te stoken,” verklaart winkelier Fred Heikoop de rigoureuze stap. Vanwege verzakkingen en diverse scheuren in de muren is opknappen geen optie meer, voor het gezin van Fred en Cherry Heikoop is een betere oplossing gevonden. ,,We verhuizen naar het huis van mijn ouders aan de Beatrixstraat. Het is op termijn de bedoeling dat daar voor hen een bungalow in de achtertuin wordt gebouwd.”

Parkeerhavens
De lege plaats op de Kade wordt ingericht als een plantsoentje met parkeerhavens, de Spar-winkel van het ondernemersechtpaar komt hierdoor meer in het zicht te liggen voor passerend verkeer. De sloop begint naar verwachting al half april, het betekent een emotioneel vertrek voor de familie Heikoop. ,,We hebben hier altijd graag gewoond en zullen de buurt en het uitzicht zeker missen. Maar we zijn blij met ons nieuwe onderkomen, ook voor de kinderen is dat veel beter”.

Artikel ‘Het imperium van Franke gaat plat’ – AD Hoeksche Waard woensdag 27 juli 2016

De op een dwarsbalk geschilderde naam herinnert nog aan het ‘landbouw-imperium’ van Franke, zoals dat ooit op Kade A150 in Piershil was gevestigd. In augustus wordt het woonhuis gesloopt, met een vrij zicht op de supermarkt als gevolg.

Het tegenwoordige huis van de familie Heikoop op huisnummer 20 werd omstreeks 1913 gebouwd voor Chiel Franke en zijn echtgenote Annetje Bottenberg. ,Aan de verschillende stenen van huis kun je zien dat het niet in één keer is afgebouwd. Met wat per schip werd aangevoerd, is telkens verder gebouwd”, legt eigenaar Henk Heikoop uit. Er volgden een pakhuis en enkele schuren achter het huis. De groei van het bedrijf kwam tot stand  toen de handel in aardappelen begon – aanvankelijk handelde Franke in kolen. Met een handkar trok hij door het dorp. ‘Moord en brand schreeuwen mijn concurrenten’, stond daarop geschreven.”

Ligbad

Het echtpaar Franke kreeg zeven kinderen. De meesten van hen sliepen op zolder. Henk Heikoop: ,,0ok in de kamer bevonden zich twee bedsteden. In het achterhuis sliepen de ouders, met een krib boven hun bed.” Na het overlijden van Chiel in 1957 zette zoon Adrie de firma MM. Franke & Zn., handel in landbouwproducten, zelfstandig voort. ,,Hij verhuisde bij die overname van Zwartsluisje naar de Kade. Het huis werd gemoderniseerd en voorzien van een metalen ligbad. Pas in 2004 is dat eruit gesloopt”, doet de huidig eigenaar uit de doeken. Vanaf de jaren 70 kwam het familiebezit in handen van de onderneming Van Lessen en Punt, een van oorsprong nautisch bedrijf. ,,Zij lieten de schuren slopen en bouwden de opstallen, waar nu de Spar in is gevestigd.” Toen ze ontdekten dat er ook geld viel te verdienen met het mengen van chemicaliën voor de schoonmaak van tankers, werd dat een nevenactiviteit. Daarmee haalde Piershil zelfs de landelijke media. Bezorgde burgers trokken aan de bel. En niet ten onrechte, want het ging een keer fout.

Troep

In een kleine loods werden chemicaliën gemengd. Op een bepaald moment zijn de tanks gaan overlopen en is die troep tot zeventien meter diep in de grond gezakt”, verhaalt Heikoop. Daarna, tot 1999, volgde op die locatie Van Hal met een uienhandel in de grote loods. Tijdens de eeuwwisseling verbouwde de Spar de loods tot de supermarkt die het dorp nu rijk is. Op nummer 20 wonen nu Heikoops zoon met zijn vrouw en hun twee kinderen. ,,Zij runnen de supermarkt.” In de loop der jaren is het huis flink verzakt. De muren scheuren steeds verder open. ,,Boven in de slaapkamer staan vier emmers om het regenwater op te vangen, de bovenverdieping is 28 centimeter verzakt.” De sloop van het versleten huis is aanstaande. Heikoops zoon en zijn gezin komen weer ‘thuiswonen’, waarna de boel definitief plat gaat. ,,Momenteel wordt een ontwerp gemaakt voor het plantsoen, er zal in ieder geval een mooi zicht op de winkel ontstaan.”

Filmpjes ‘De sloop van het huis’ – 20 januari 2017

 

Foto’s ‘De sloop van het huis’ – januari 2017

Knipsel ‘Einde van landbouwimperium’ – AD Hoeksche Waard 23 januari 2017

Na enkele maanden uitstel is de tijd gekomen voor het voormalige huis van de aardappelhandelaar Franke: de  loop van het pand Kade 20 in Piershil is begonnen. De laatste jaren is het huis bewoond geweest door de familie Heikoop. Fred Heikoop, de uitbater van de plaatselijke Spar, ziet de sloop met lede ogen aan. ,,We hebben er met plezier gewoond, op een prachtige locatie. Maar het huis is oud en versleten en kon niet worden gered.” Er ontstaat na de sloop een vrij zicht op de supermarkt. De lege plek zal veranderen in een plantsoentje en parkeerplaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.