Middenstand op de Kade

In 2015 waren in het havengebied gevestigd Kapsalon Haarkapsones, Atelier de Zilveren Schoen, Uienhandel Mosselman BV, Spar Supermarkt (Heikoop) en de Kadoshop Cherielyn. De Piershilse haven kent van oudsher veel bedrijvigheid. Het was een komen en gaan van schippers die de volgende producten vervoerden: steenkolen, turf, stenen, hout, grind, aardappelen, suikerbieten, vlas, stro, en andere landbouwproducten. In de herfst werden de boerenwagens met suikerbieten met handkracht gelost en per kruiwagen naar de scheepsruimen gebracht. Meermalen lagen de bietenhopen vanaf de Hooidam tot bij de huizen vooraan de Kade (Kaai). Bij hoge vloed spoelden de bieten zelfs af en toe de haven in. Na het sluiten van de haven, de drukte was toen al beduidend afgenomen, was dat verleden tijd.  Prominent aanwezig in het havengebied was ook de ‘zalmschouw’ van Piet de Heer. Deze vissersboot stond in Piershil geregistreerd als de PH1. Weliswaar woonde Piet de Heer niet aan de kade (Piershillenaars zeggen ‘op de Kaai’), maar op het adres Voorstraat 5. Daar werden noodzakelijke werkzaamheden als netten boeten en tanen uitgevoerd, maar zijn bedrijf oefende hij toch goeddeels uit op de Kade en in de haven.

Foto’s ‘Water spuiten en aardappelen op de Kade’

piershil-kade-middenstand-schoonspuiten-1953

Bieten en aaardappelen op de Kade. Op het drooggevallen stukje is de PH1 te zien vaan Piet de Heer.

piershil-kade-middenstand-aardappelen

Bieten op de Kade van Piershil

piershil-kade-bieten

Feike Bakker poseert op de Kade, voor de drogende netten van Piet de Heer.

piershil-kade-middenstand-feikebakker

Deze foto van een oefening van de BB, waarop ook het bord is te zien van de herenkapper, werd gemaakt in 1953.

piershil-foto-oefeningbb-1953-01

Tot 1940 was in het toenmalige pand Kade 8 (nu Kade 6) de Radio Centrale gevestigd. Deze winkel heeft maar enkele jaren bestaan want op last van de Duitse bezetter moesten de deuren worden gesloten. Radio’s waren tijdens de bezetting verboden in Nederland.

Foto’s Radio Centrale – Kade Piershil

Op de foto’s zijn van boven naar beneden te zien: eigenaar Adriaan Bakker (een verwoed fotograaf) die over de Kade wandelt. Een voor de winkel poserende familie Bakker en de broertjes Nico Bakker (zittend op de slede) en Krijn Bakker in de sneeuw, voor de Radio Centrale.

piershil-kade-middenstand-adriaanbakker piershil-kade-middenstand-fambakker piershil-kade-middenstand-krijnennico piershil-kade-middenstand-radiocentrale

In de loop der jaren waren hier ook gevestigd: aardappelhandel Franke, schoenhandel Heikoop, uienhandel van Hal, wagenmakerij Dries de Man, (Heren)kapper Piet den Broeder en later Koos Groenenberg, een zonweringsbedrijf, schoenenmaker Groenenberg, het postkantoor en de onderneming van Lessen en Punt. Het laatste bedrijf deed veel stof opwaaien en de chemische vervuiler werd uiteindelijk met zachte hand weggewerkt.

Foto ‘Zicht op Van Lessen en Punt’

Rechts achter is het pakhuisje te zien. Oorspronkelijk van Franke, in de 21ste eeuw heringericht als kapsalon.

piershil-haven-lessenenpunt

Knipsels Midenstand op de Kade

piershil-knipsel-loodvanhal piershil-knipsel-opendag-sept1978 piershil-knipsel-explosiefbedrijf piershil-knipsel-omstreden-juni1977-01 piershil-knipsel-omstreden-juni1977-02

Updated: februari 12, 2015 — 10:22 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.