Toekomst van de haven – SwaneBlake

Tot enkele jaren na de watersnoodramp van 1953 stond de Piershilse haven in een open verbinding met het Spui. In het najaar van 1954 was de situatie voor de Aanwaspolder weer kritiek: zeer hoog water in de haven, wateroverlast voor de bewoners en noodvoorzieningen voor de pas herstelde dijkdelen die nog heel zwak waren. Toen ook dit gebied in het kader van het Deltaplan aan een nadere inspectie werd onderworpen werd in de loop van 1955 besloten om de haven versneld af te sluiten. Binnen enkele jaren werd het open havengebied door het plaatsen van een sluis bij de spuimonding afgesloten. Vanwege de regelmatige overstromingen en door het afnemen van de economische betekenis vonden weinig Piershillenaars dat bezwaarlijk. In de loop der jaren zijn daar toch steeds meer inwoners anders over gaan denken. Met het afsluiten verdween de dynamiek uit het centrum van Piershil en wat restte van het eens zo bedrijvige havengebied was een kabbelende plas water. Vanaf het moment dat de haven werd afgesloten zette de aftakeling in. De bedrijvigheid verdween en de haven zelf werd al snel een stortplaats voor vuil. Het is aan enkele inwoners van Piershil te danken dat de haven er op dit moment weer toonbaar uitziet. Door zich te verenigen en te blijven hameren op de functie van de Piershilse haven, ooit het kloppende hart van het dorp, is door enkele dorpsbewoners al veel vooruitgang geboekt. De speciaal daartoe opgerichte Stichting Swaneblake hoopt zelfs dat de haven ooit weer in een open verbinding met het Spui komt te staan. Of de inspanningen van Stichting Swaneblake succes opleveren en de haven weer in volle glorie zal opbloeien dient te worden afgewacht. In ieder geval gloort er na ruim vijftig jaar weer hoop aan de horizon voor de ingeslapen dorpskern en het ooit zo bruisende havengebied.

Foto ‘De Nieuwe Sluis bij het Spui’ – 1955

Op deze foto staan van links naar rechts C. Scholz- Verhagen, Jaap Groenenberg, Corrie Groenenberg- Veerman, Janneke Groenenberg, Hans van der Waal en zijn vrouw L. van der Waal – van der Jagt.

piershil-foto-nieuwesluis-1955

Knipsels ‘Haven Piershil’

piershil-knipsel-haven-juni1973 piershil-knipsel-haven-mei1973 piershil-knipsel-haven-1september1975 piershil-knipsel-haven-1974 piershil-knipsel-haven-aug1977 piershil-knipsel-haven-september1973

Foto’s ‘Storm in de singel’ – 2002

Op 27 oktober 2002 ging er een storm over Piershil. In de haven ging het behoorlijk tekeer, voor een singel dan. Cisca van en Heuvel hield zich vast aan een lantarenpaal.

piershil-haven-storm-27okt2002-01 piershil-haven-storm-27okt2002-02

Knipsels ‘SwaneBlake’

piershil-knipsel-havenplan piershil-knipsel-swaneblake-5april2006

Eind 2010 verscheen er een artikel in de krant inzake het project. Het lijkt bij mooie plannen te blijven allemaal.

piershil-knipsel-swaneblake-16nov2010

Knipsel ‘Op zoek naar geld’, Echo 17 mei 2011

piershil-opzoeknaargeld-swaneblake-echo-17mei2011

Updated: februari 12, 2015 — 10:15 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.