Tot 1955 – Hoog water in de haven

Bij het leven op de Kade hoorde tot 1955 ook het kunnen omgaan met hoog water. Soms ook met heel hoog water.

Foto’s ‘Waterkerende muur’

De huizen op de Kade waren speciaal hiervoor voorzien van een waterkerende muur en in de deuropeningen konden schotten worden geplaatst. Tegenwoordig is deze waterkering op sommige plaatsen nog steeds te zien. Deze drie foto’s komen uit het album van de Familie Bakker. Goed is te zien dat de huizen zijn voorzien van een waterkerende muur; in de openingen kunnen zogenaamde vloedborden worden geplaatst. De jongetjes op de slee zijn Addie en Feike Bakker.

piershil-hoogwater-kering-01 piershil-hoogwater-kering-02 piershil-hoogwater-kering-kade8

Foto ‘Ondergelopen Kade’

Deze foto uit 1934 toont een ondergelopen Kade. Er wordt geen hoog water verwacht want het vloedbord tussen Bakker (rechts) en Groenenberg (postkantoor links) is niet geplaatst. Soms was men gewoon te laat met het plaatsten, met alle gevolgen van dien.

piershil-hoogwater-postkantoor-1934

Foto’s ‘Vloedbord in de sleuf’

Op de foto van Kade 2 is goed te zien dat de ingang van de Kade vroeger kon worden afgesloten met een vloedbord. De sleuf is goed zichtbaar, de andere sleuf zat in het Poldershuis, enkele meters verder (en na de afbraak daarvan in het Schippershuis).

piershil-foto-kade2-1972

Ook op deze foto uit 1933 is te zien hoe het havengebied kon worden afgesloten. Bij de ‘beer’ staat hier Janus van der Heiden, in 1933. Links het huis van Bottenberg (nu Kievit), het witte hekje op de achtergrond staat nog steeds aan de kop van de haven.

piershil-beer-janusvdheiden-1933

Foto’s ‘Binnenspui onder water’

Deze drie foto’s tonen het Binnenspui. Op het eerste exemplaar is te zien hoe het bedoeld was: als reservoir. Op de andere twee foto’s is goed te zien dat het af en toe behoorlijk uit de hand kon lopen! Op de achtergrond rechts is de boerderij van de familie Rozendaal te zien. Op de eerste en de derde foto is het sluisje tussen de Haven en het Binnenspui goed waarneembaar.

piershil-hoogwater-binnenspui-01 piershil-hoogwater-binnenspui-02 piershil-hoogwater-binnenspui-03

Foto’s ‘Hoog water in de haven’

Deze drie foto’s tonen een ondergelopen Kade. De kinderen vonden het helemaal niet erg! Op de bovenste foto is een vloedbord te zien in de deuropening van het Schippershuis (bewoond door familie van der Linde). Op de tweede foto is geheel rechts in de haven de zalmschouw van visser de Heer te zien. Voor het schippershuis staat de wagen van olieboer Klokkenburg en in het midden, voor het postkantoor, de broodkar van bakker Poldervaart (een prachtige gesloten houten koets).

piershil-hoogwater-haven-01 piershil-hoogwater-haven-02 piershil-hoogwater-haven-03

Na 1955 was het afgelopen met de ‘wateroverlast’. In het najaar van 1954 – dus ruim een jaar na de Ramp van 1953 – was de situatie voor met name de Aanwaspolder wederom kritisch in Piershil. Zeer hoog water in de haven, wateroverlast voor de bewoners en noodvoorzieningen voor de pas herstelde dijkdelen die nog heel zwak waren. E.e.a. leidde tot versneld afsluiten van de haveningang, in de loop van 1955.

Foto ‘Kabbelende Haven’ – 2007

Wanneer het tegenwoordig stormt kabbelt de Haven er slechts wild op los, zoals te zien is op deze foto. Van wateroverlast is al lang geen sprake meer.

piershil-hoogwater-haven-2007

Updated: februari 12, 2015 — 10:22 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.