1648 – Avondmaalstel

Het avondmaalstel is in gedeelten aan de kerk geschonken, het oudste object stamt uit 1648. In 1972 is de kerk ook verrijkt met een avondmaalstafel.

Het avondmaalstel bestaat uit: a. een tinnen wijnkan. b. twee zilveren bekers (de grootste), thans in gebruik als geldbekers. Zij dragen de inscriptie van de gever, nl. wapen en naam van Johan Manrigue, anno 1648 en verder een afbeelding van de kerk met daaronder gegrafeerd ‘De kerck van Piershil’. c. twee zilveren drinkbekers, in 1744 geschonken door de familie Gevers-Noortheij. Op deze bekers zijn zichtbaar het wapen van de familie Gevers: de lelie, en het wapen van Piershil, alsmede een versieringsmotief, waarvan wel verondersteld wordt dat het een monogram van de schenkers zou kunnen zijn. d. twee zilveren borden met op de rand de inscriptie: ‘Vereert aan de Kerk van Piershil door ons Mr. Hendrik Gevers Heer van Piershil en Vrouwe Catharina Noortheij den 14e Septemb. Anno 1744’, e. een zilveren broodschaal met op de rand de inscriptie: ‘Vereert aan de Kerk van Piershil door ons Mr. Hendrik Gevers Heer van Piershil en Vrouwe Catharina Noortheij in Maart Anno 1747’.

Fotoserie ‘Avondmaalsstel’ – 2007

Alle kostbaarheden worden tegenwoordig elders bewaard en zijn niet fysiek meer in de kerk aanwezig. 

Foto ‘Avondmaalstafel’ – 2007

Deze tafel, centraal op deze foto, stamt uit 1972. Op de tafel staat de lezenaar, afkomstig van het voor de renovatie nog aanwezige doophek, alsmede een 7-armige kandelaar, die na de renovatie geschonken is door de bandrecorderluisteraars. 

Updated: juli 7, 2024 — 1:54 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.