1745 – Ambachtsherenbank

De ambachtsherenbank bevindt zich links van de preekstoel en dateert uit 1745. Zij geeft plaats aan zes personen en is voorzien van een overdekking waarop twee wapens zijn te zien. Eigenlijk zijn het twee banken, één voor de heren en één voor de dames. De versiering van de eikenhouten banken is uitgevoerd in barokstijl (Lodewijk XIV).

Het linker schild in de kroonlijst toont het wapen van de familie Gevers (de Franse lelie) en dit wapen is vermeerderd, in dit geval ‘gevierendeeld’, met een ander wapen. De drie zilveren sterren op een blauw veld behoren toe aan de familie IJs(e)brants. In het midden van dit mannelijke wapen is een zogenaamd hartschild aangebracht met het wapen van de ambachtsheerlijkheid Piershil (drie golvende groene dwarsbalken op een zilver veld).

Het vrouwelijke wapen (ovale schildvorm) is dat van de familie Noorthey en kan worden beschreven als: drie rode heipalen, horizontaal boven elkaar geplaatst, op een zilver veld. Het wapen Noorthey is een voorbeeld van een zogenaamd ‘sprekend’ wapen: de drie heipalen zijn namelijk een toespeling op de naam Noorthey.

Foto’s Ambachtsherenbank – 2007

Updated: juli 7, 2024 — 12:41 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.