1900-1985 – De kerk op ansichtkaarten

Er zijn veel ansichtkaarten waarop de kerk is te zien; vooral op kaarten van de Voorstraat is de kerk vaak waarneembaar. Van ansichtkaarten die alleen op de kerk zelf gericht zijn, zijn deze exemplaren bekend.

Ansichtkaarten achterzijde

De oudste twee kaarten zijn nog voor 1920 uitgegeven. Zoals zo vaak wordt de kerk getoond van wat we in het heden als de achterzijde beschouwen. Op het meer recente exemplaar onderaan, rond 1960 uitgegeven door de firma Pouwe, is de oude toren ook nog te zien, enkele jaren voor de restauratie.

Ansichten nieuwe toren en nieuw schip

Na de restauratie van de toren en het kerkschip zelf toonden de kaarten altijd afbeeldingen vanaf de voorzijde aan de Voorstraat. Dat kwam omdat de kerk voorheen stond ingebouwd aan de zijde van Voorstraat. Nadat alles daar was gesloopt ontstond een vrij uitzicht op de kerk. Op de bovenste kaart, de laatste die vanaf de achterzijde werd gemaakt rond 1968, is de nieuwe toren te zien die nog aan het oude gebouw vastzit. De kaart daar onder, de eerste vanaf de voorkant gemaakt, toont de nieuwe toren en het nieuwe kerkgebouw (kerkschip) rond 1974. De twee kleurenexemplaren stammen uit de jaren tachtig van de twintigste eeuw.

piershil-ansicht-achterberg-serie1-kerk piershil-ansicht-achterberg-serie3-kerk piershil-ansicht-spelt-kerk piershil-ansicht-vantrappen-serie1-kerk

Ansichten in de kerk 

Ook van de binnenzijde van de kerk werden enkele exemplaren gemaakt. Het bovenste exemplaar toont een geschreven witte tekst, niet ongebruikelijk aan het einde van de jaren dertig. De kaart met als opschrift interieur werd rond 1965 uitgebracht. De kleurenkaart maakt deel uit van een serie van drie met als opschrift ‘groeten uit Piershil’ (uitgave Joke van Trappen, 1985).

piershil-ansicht-wittetekst-kerk piershil-ansicht-zondertekst-kerk piershil-ansicht-roest-serie5-kerk piershil-ansicht-vantrappen-serie1-vijfluik-kerk

Updated: maart 6, 2024 — 10:19 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.