1966 – Emeritaat dominee Okken

Dominee Okken ging officieel op 25 januari 1966 met emeritaat. Nog regelmatig keerde hij terug naar Piershil om te preken. Hij was ook aanwezig bij de eerste steenlegging van de nieuwe kerk in Piershil, in 1971. Ds. Okken overleed op 26 september 1971.

Artikel Ds. W. Okken (70) – oud predikant van Piershil – overleden – september 1971

PIERSHIL – Ds. W. Okken uit Emmeloord in de Noordoostpolder, emeritus predikant van de Ned. Herv. kerk en oud-predikant te Piershil, is na een ziekte van ongeveer een week op ruim 70-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Emmeloord overleden. Hij zal donderdagmorgen om kwart voor twaalf op de nieuwe begraafplaats te Heerde worden begraven, nadat vooraf ’s morgens om elf uur in het rouwcentrum aan de Eperweg te Heerde een rouwdienst zal zijn gehouden.

Ds. Okken deed op 18 juli 1948 intrede als predikant van de Herv. gemeente van Piershil. Zijn vierde en laatste gemeente diende ds. Okken officieel tot 25 januari 1966, toen hem op 65-jarige leeftijd emeritaat werd verleend. Ds. Okken was de laatste jaren als emeritus predikant te Emmeloord woonachtig, maar preekte elk jaar nog wel een keer in Piershil. 

Wouter Okken werd op 25 januari 1901 in de hervormde pastorie van Spijk in de provincie Groningen geboren. Hij bezocht eerste het stedelijk gymnasium te Kampen en studeerde vervolgens aan de rijks universiteit te Utrecht, waar hij zijn kandidaatsexamen theologie en ook zijn kerkelijk voorbereidend examen aflegde. Nadat de heer Okken in 1924 door het provinciaal kerkbestuur van Utrecht was toegelaten tot de evangeliebediening in de Nederlandse Hervormde Kerk werd hij op 29 maart van het daarop volgende jaar door zijn vader, wijlen L. Okken, bevestigd als predikant van de hervormde gemeente van Urk. Op 11 maart 1928 verwisselde de thans overledene deze gemeente met die van Tienhoven en de classis Breukelen, vanwaar hij op 6 november 1932 naar die van Nijbroek in de classis Apeldoorn vertrok. Na naderhand ruim drie jaar buiten ambtsbediening te zijn geweest deed ds. Okken in 1948 intrede als predikant van de hervormde gemeente van Piershil. Tijdens zijn verblijf te Tienhoven werkte ds. Okken daar indertijd mee aan de stichting van een school voor christelijk volksonderwijs.  

Foto ‘Drie op een rij’ – 24 april 1970 

Naast elkaar zitten hier drie dominees van Piershil: (van links naar rechts): Dominee Jan van de Graaf, Willem Lambert Speelman en Wouter Okken. Deze foto werd gemaakt in het dorpshuis Renesse, na afloop van de eerste steenlegging van de nieuwe kerk, zie 1970 – De eerste steen   

Updated: juli 9, 2024 — 11:01 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.