1981 – Bende kerkrovers in Piershil

Begin jaren tachtig werd de kerk van Piershil bezocht door een bende kerkrovers. De buit in Piershil stelde niet veel voor, er werden en worden geen kostbaarheden bewaard in het kerkgebouw. Andere kerken kwamen er beduidend slechter af, getuige een artikel in de krant. 

Artikel ‘Bende kerkrovers gepakt’ – Algemeen Dagblad 26 februari 1982

Buit inbrekers zou in de miljoenen lopen

Zierikzee – De politie heeft een bende van zes man ontmaskerd, die het vooral had gemunt op kerken in Zuid-Hoallnd. De bendeleden plunderden onder meer kerken in Breda, Gilze-Rijen, Piershil, Ridderkerk, Goes, Rotterdam, Kapelle, Goirle en Tilburg en maakten daar ongeveer 250.000 gulden buit.

Voor een veelvoud van dat bedrag namen de uit Rotterdam en omgeving afkomstige inbrekers attributen uit de kerken mee. Zo verdween er uit één van de kerken een historische munt van 20.000 gulden; uit een kerk in Den Hoorn werd voor 200.000 gulden aan goederen gestolen.

Omgesmolten

Van de vaak onvervangbare attributen is nog niets teruggevonden. Gevreesd moet worden dat er veel verloren is gegaan. Antieke zilveren voorwerpen werden omgesmolten en hele grote, zware voorwerpen uit kerken, die onverkoopbaar bleken, werden in het water gegooid. De politie van Rotterdam nam het merendeel van de aanhoudingen voor zijn rekening. Het zijn de 40-jarige G.S., de 54-jarige H. S., het echtpaar J. R. (41) en M. W. – allen uit Rotterdam – en M. B. uit Spijkenisse. Het zesde lid van de bende, de 43-jarige Hongaarse Rotterdammer A. C. bleek ook nog een tiental andere inbraken te heb ben gepleegd.

Brutaal

De leden van de bende gingen, om aan geld en goederen te komen, buitengewoon brutaal te werk. Zo roofden ze uit een politiepost in Kralingen twee politie-uniformen om verkleed als agent al aan een heler verkochte goederen weer in bezit te krijgen. Op het laatste moment zagen ze van dit initiatief af. De politie-uniformen werden later in de Maas teruggevonden. De zes aangehouden mannen zijn naar Zierikzee overgebracht waar ze zestien dagen verhoord zijn. De inbrekers zitten nu verspreid over het gehele land in hechtenis. Het onderzoek naar de grootscheepse schennis van kerken is nog niet afgesloten.

Volgens de groepscommandant van de rijkspolitie op Schouwen-Duiveland J. Hoekman kan de totale buit in de miljoenen guldens lopen.

Updated: juli 10, 2024 — 11:10 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.