1983 – Emeritaat dominee Van de Graaf

In juni 1983 ging dominee J. van de Graaf met emeritaat. Op een afscheidsavond en tijdens een speciale kerkdienst werd afscheid genomen van de 65-jarige dominee. 

Artikel ‘Piershilse predikant met emeritaat’ – juni 1983

In onderstaand artikel wordt zijn naam abusievelijk als Van der Graaf vermeld; correct is Van de Graaf. Ik heb dat in de getypte tekst verbeterd.

Piershil – Tijdens een afscheidsavond op donderdag 23 juni en een speciale kerkdienst op zondag 26 juni neemt de Hervormde gemeente in Piershil afscheid van ds. J. van de Graaf, die met emeritaat gaat. Ds. Van de Graaf is op 28 mei 65 jaar geworden. Gedurende ruim zestien jaar was ds. Van de Graaf voorganger van de Hervormde kerk in Piershil. Voor hij in september 1966 met zijn vrouw naar Piershil kwam, was hij twaalf jaar predikant in het Gelderse Hellouw. Ds. Van de Graaf is pas laat predikant geworden. Door de oorlog raakte hij achterop met zijn studie. In de jaren na de oorlog studeerde hij verder, terwijl hij zich tevens verdienstelijk maakte door het geven van godsdienstonderwijs en in het jeugdwerk. In 1954 nam hij een beroep aan naar Hellouw. Op donderdag 23 juni begint ’s avonds om acht uur in het dorpshuis in Piershil de afscheidsavond. De zondag erna preekt de dominee voor het laatst als plaatselijk predikant. De dienst begint om 14.30 uur.

Dominee en mevrouw Van de Graaf blijven voorlopig wonen in Piershil. Zij verruilen de statige pastorie aan de Voorstraat voor een woning aan de Sluisjesdijk. De kerkeraad van de Hervormde gemeente heeft nog geen idee, hoe snel een vervanger voor ds. Van der Graaf zal worden gezocht. In ieder geval zal binnen de daarvoor gestelde termijn van twee maanden een beroep worden uitgebracht op een andere predikant. Probleem is echter dat de pastorie toe is aan een opknapbeurt. De komende tijd zal worden bekeken of de kas de kosten hiervan kan dragen. Op woensdag 29 juni wordt tijdens een gemeente-avond gesproken over de opvolging van de predikant. 

Na het emeritaat van Ds. Van de Graaf in 1983 nam het kerkbestuur het besluit om de pastorie te verkopen en deze werd in 1984 aangekocht door de familie Reijnierse, zie 1856 – De pastorie van Piershil

Foto’s ‘De laatste preek’ – zondag 26 juni 1983

Deze foto’s werden gemaakt in de Nederlands Hervormde Kerk te Piershil op 26 juni 1983. De laatste preek van Ds. J. van de Graaf.

Updated: juli 9, 2024 — 11:53 am
 1. Is dit de ds. die in Vinkeveen gewoond heeft toen hij jong was? Mijn vader, Klaas Oussoren was met hem bevriend. Mijn vader leeft nog en zou heel graag willen weten of ds. van de Graaf ook nog leeft? jetoussoren@gmail.com

  Antwoord: Of hij in Vinkeveen heeft gewoond weet ik niet. Hij leeft nog en woont in Hillegersberg. Ik stuur je zo een mail met contactgegevens voor je speurtocht.

  1. Hallo Jeanette,
   Ik ben Anne de Bruin-v.d.Graaf en ben de dochter van ds. J. v.d.Graaf die met jouw vader bevriend was rond WO11.
   Mijn vader is in juli 2016 op 98-jarige leeftijd overleden.
   Ik zou het leuk vinden om met jouw nog eens te praten over onze vaders.
   Wil je mij bellen of mailen?

   Met vriendelijke groeten,
   Anne de Bruin-v.d.Graaf
   Ooster Boekelweg 64
   1661 BT De Weere
   0229582415
   annedebruin@simpc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.