1984 – Kerkepad in Piershil

In 1984 werd er in het televisieprogramma Kerkepad van de NCRV aandacht besteed aan de kerk in Piershil (zie ook: 1984 – Kerkepad boekje). Deze serie was vanaf 1976 twee decennia lang bij de NCRV te zien. In het programma werd de geschiedenis belicht van Nederlandse kerken en kloosters, ondersteund met sfeerplaatjes en beelden van fraaie landschappen. Vele honderden kerken en kapellen zijn in beeld gebracht. Naast de uitzendingen op televisie organiseerde de NCRV speciale ‘Kerkepad’-tochten langs deelnemende kerken, die te voet of per fiets konden worden afgelegd. Daarnaast werden er ook vele Kerkepadgidsen uitgegeven. De kerk van Piershil was gedurende 2 minuten en 17 seconden te zien in de uitzending van 30 juli 1984 (zie uitzendschema: 1984-piershil-kerkepad-inhoudtv). De kerk was geopend voor het publiek op 4 en 11 augustus 1984. Het was een enorme drukte in het dorp.

Foto’s ‘Kerkepad in Piershil’ – 4 augustus 1984

Mevr. De Man-Roest (links) en Mevr. van de Graaf verkopen kruidkoek.

De verkoop van trommeltjes met koekjes en door P. Bakker vervaardigd aardewerk. Links Mevr. Verloop, rechts Mevr. De Koning.

Links Joke Slooter, dan Annie de Raadt en Jenny de Lange.



Foto’s ‘Kerkepad in Piershil’ – 11 augustus 1984

Links Janna Maartje De Man-Roest, rechts Mevrouw Martijn(tje) Bakker. 

Helemaal links zien we weer de dames De Man-Roest en Mevrouw Bakker. De man Links is Henk Schäfer, de man met stropdas is Gert de Raadt. Naast hem staat Mevr. Van de Graaf en Mevr. De Heer.

Helemaal rechts Arie Boot.

Fotoserie ‘Drukte in het dorp’ – augustus 1984

Links Joke Slooter, Annie de Raadt en Jenny de Lange. Rechts Ria Veerman. 

Knipsels  ‘Kerkepad in Piershil’ – augustus 1984

‘Kerkepad goed voor duizenden’

een succes in Hoeksche Waard

Hoeksche Waard – ,,Een overweldigende gebeurtenis voor ons dorp. We zijn blij-en-dankbaar dat de gemeenschap dit heeft mogen meemaken. Het vele werk is rijkelijk beloond tijdens deze twee fantastische dagen.” Moe maar voldaan vertolkte K.H. Schäfer van de Hervormde Kerk in Piershil zaterdagavond aan het einde van de tweede Kerkepad-bezoekdag in de Hoeksche Waard de gevoelens die leven bij alle kerken die deelnemen aan het NCRV-spektakel. Wat begon als een kort televisieprogramma over zes kerken, groeide in twee zaterdagen uit tot een onvergetelijk festijn.

Kerkepad was goed voor duizenden. Naar schatting bezochten vorige week tienduizend mensen de zes kerken en afgelopen zaterdag nog eens zo’n zevenduizend. Niet alleen uit heel Nederland kwamen mensen, maar zelfs uit Zaïre, Mexico, Canada, Egypte, Polen, West-Duitsland en de Antillen. Ook in financieel opzicht was het evenement goed voor duizenden: de kerken in Heinenoord, Westmaas, Mijnsheerenland, Piershil en Strijen haal
den met allerlei activiteiten in totaal bijna een halve ton op. Alleen de Hervormde Gemeente van Oud-Beijerland heeft de kas niet zo fors gespekt, omdat de organisatoren de aandacht niet wilden afleiden van de kerk door allerlei randactiviteiten.

De Hervormde Gemeente in Mijnsheerenland is er met een omzet van in totaal zo’n 18.000 gulden financieel het best uitgesprongen. Succesvol onderdeel in deze gemeente was de tentoonstelling van kunstwerken, die bijna twee eeuwen geleden werden gemaakt door Engelse nonnen. Jan van de Erve van de organisatie: ,,Het waren twee zeer waardevolle dagen. De kerkelijke gemeente is hierdoor dichter bij elkaar gekomen.” Ook in Westmaas trok een diavoorstelling veel publiek: er moesten zelfs extra voorstellingen worden ingelast.

Minder druk was het bij de kraam, die de vredesgroep Mijnsheerenland/Westmaas hier had ingericht. Een deel van het Kerkepad-publiek bleek dit niet te kunnen waarderen. In Heinenoord maakten weer veel mensen gebruik van de mogelijkheid om naast de kerk ook het streekmuseum te bezoeken. De vesperdiensten, die ’s middags om vijf uur werden gehouden in Mijnsheerenland, Piershil en Heinenoord, werden door een kleine duizend mensen bezocht. In Piershil was niet alleen de kerk vol, maar woonden ook veel mensen de dienst als een soort moderne hagepreek buiten bij. Per dorp zijn beide zaterdagen zo’n veertig vrijwilligers in touw gezet, om van Kerkepad een succes te maken.

Topper

Het kleinste dorpje in de Hoeksche Waard, Piershil, was beide dagen een topper. Alleen hier werden al twaalfduizend bezoekers geteld, waarvan 5000 afgelopen zaterdag. Uit de reakties van het publiek viel af te leiden dat de gezelligheid trok. De sneldraaiende korenmolen Simonia aan het begin van het dorp, de vlaggen die wapperden uit een groot deel van de huizen en de knusse markt rond de kerk gaven heel het dorp een feestelijke aanblik.

De oudste kerk van de zes, die in Strijen, werd evengoed bezocht. Net als in alle andere dorpen was het zaterdagmorgen wat rustig, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door de stroom bezoekers die ’s middags binnenkwam. In Strijen toonden de Kerkepad gangers erg veel belangstelling voor de beginjaren van de kerk hier, de bezittingen (onder meer avondmaalszilver) en het prachtige orgel.

Sticker Kerkepad – 1984

Filmpje ‘Kerkepad in Piershil’ – augustus 1984

De familie de Raadt maakt in augustus 1984 deze 8mm-filmopnamen, Kerkepad in Piershil.

Updated: juli 11, 2024 — 12:47 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.