2024 – Actie behoud dorpskerk

In 2024 wordt voor de vierde keer de actie “Behoud de dorpskerk van Piershil” gehouden. ,,Terwijl de Actie Kerkbalans met name gericht was op onze eigen gemeenteleden, is de Actie Dorpskerk gericht op alle inwoners van Piershil om bij te dragen aan het behoud van de dorpskerk als kenmerkend historisch hart van het dorp. Op deze wijze willen we de verbinding tussen kerk en dorp versterken en activiteiten in en om de kerk ontwikkelen. De flyer met op de achterzijde een foto uit 1947 van de kerk in het hart van het dorp, ligt ook achter in de kerk om mee te nemen (en kunt u hier downloaden: 2024-piershil-kerk-actie-flyer)”.

Aankondiging op de website van de kerk:

Dorpskerk in het hart van Piershil.
De Hervormde kerk is een beeldbepalend element in de dorpskern van Piershil en heeft een belangrijke historische waarde voor de inwoners van het dorp. Al bijna vijf eeuwen staat de dorpskerk in het centrum van Piershil. Vele generaties lang vormt de kerk letterlijk en figuurlijk het hart van de samenleving. In goede maar ook in zware tijden. Ook de kerk zelf is deze tijd niet altijd ongeschonden doorgekomen. Als gevolg van waterschade bij de inundatie in 1944 is de kerk in 1968 zelfs geheel herbouwd, maar wel op het oude fundament en met de oorspronkelijke stenen.

Dorpskerk verbindt mensen.
Hoewel misschien minder zichtbaar dan vroeger heeft de dorpskerk een belangrijke functie in de samenleving: het ondersteunen en verbinden van mensen die met elkaar samenleven in dit dorp.
We streven ernaar om de dorpskerk een ontmoetingsplek te laten zijn voor alle inwoners van Piershil en omgeving. Er worden plannen ontwikkeld om in en rond de kerk naast de zondagse kerkdiensten ook andere passende maatschappelijke en culturele activiteiten te organiseren. Te denken valt o.a. aan (orgel)concerten, (koor)zangavonden, exposities, etc. (kijk hier voor een actueel overzicht). Op deze manier moet de dorpskerk echt een ontmoetingsplaats zijn voor de hele dorpsgemeenschap van Piershil en omgeving.

Actie voor behoud van de dorpskerk Piershil
De kosten voor het onderhoud en het gebruik van de kerk vragen echter handen vol geld. Door de vergrijzing – waar ook de Hervormde Gemeente mee te maken heeft – zijn deze kosten echter steeds moeilijker is op te brengen. In 2020 is de Actie Dorpskerk gestart om de dorpskerk niet alleen voor de huidige maar ook voor toekomstige generaties te bewaren. Na het herstel in 2019 van de kerktoren (door de gemeente Hoeksche Waard) en noodzakelijke reparaties aan het dak en de kerkvloer worden nu plannen uitgewerkt om het interieur van de kerk meer aan te laten sluiten bij de hedendaagse eisen van toegankelijkheid, energiegebruik en flexibiliteit.

Resultaat en besteding Actie Behoud Dorpskerk

De Actie Behoud Dorpskerk heeft in 2021 een kleine € 1000 opgebracht. bijdrage is o.a. besteed aan onderhoud van het gebouw en verbetering van beeld en geluid voor het streamen van activiteiten in de kerk via kerkdienstgemist.nl

In 2022 heeft de actie ruim € 1500 opgebracht. Dit jaar was het dak van de kerk t.g.v. hevige storm flink beschadigd en moest er een hoogwerker aan te pas komen om e.e.a. te herstellen.

In 2023 heeft de actie ruim € 1100 opgebracht. De verwarmingskosten liepen dit jaar flink op t.g.v. de hoge gasprijzen. Toch moet de verwarming ook door de week (een beetje) aanblijven voor het behoud van het monumentale orgel.

Foto kerkgebouw 1947

…met op de achterzijde een foto uit 1947 van de kerk in het hart van het dorp…

Updated: juli 11, 2024 — 10:50 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.