Interieur: schout- en schepenbank

Het interieur van de kerk te Piershil is zeer veelzijdig. Hier leest u meer over de schout- en schepenbank. De schout- en schepenbank staat rechts van de preekstoel en dateert uit het midden van de 17de eeuw. Zij telt een achttal zitplaatsen (voor de schout en zeven schepenen) en de overdekking is versierd met een drietal wapens.

Foto ‘Schout- en schepenbank’

piershil-foto-interieur-schoutbank-01

Foto ‘Dames poseren in de bank’

Op deze foto uit het einde van de dertiger jaren zien we een aantal dames poseren in de bank. Op de bovenste rij in de midden zit Grietje Poldervaart, vooraan rechts zit Jenni Bezemer.

piershil-kerkbank-dames

Foto’s ‘Wapens in de bank’

Boven het wapen van Piershil (een veld van zilver met 3 golvende banen van sinopel), in de midden het wapen van de Staten van (Zuid-)Holland (een rode leeuw op een zilver veld) en onder een wapen dat vermoedelijk aan een ambachtsheer heeft toebehoord: gevierendeeld 1 en 4 zilver; 2 en 3 blauw; daarop een hartschild met het wapen van Piershil. Oorspronkelijk waren de wapens in een andere volgorde bevestigd op de bank: links het wapen van de ambachtsheer, in het midden dat van Piershil en rechts dat van de Staten van (Zuid-)Holland. Vermoedelijk is bij de restauratie van de kerk in 1971 de volgorde ongewild veranderd.

piershil-foto-interieur-schoutbank-04 piershil-foto-interieur-schoutbank-03 piershil-foto-interieur-schoutbank-02

Updated: februari 12, 2015 — 9:47 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.