Het tweede huizenblok dat werd gebouwd in de Koningin Julianastraat (toen heette deze straat nog Nieuwstraat) kwam tegenover 1 t/m 11 en werd genummerd van 4 t/m 14. Het even nummer 2 was al vergeven aan de kleuterschool (zie 1951 – Koningin Julianastraat 2).
Vanaf 1951 werd het huizenblok gebouwd in opdracht van de Woningbouwvereniging Bosman, in januari 1952 volgde de oplevering. Architect was C.B. Bogaerds uit Numansdorp. De eerste twee woningen, nummer 4 en 6, werden eigendom van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij en werden verhuurd aan personeel. In de andere vier huurwoningen kwam Bosman-personeel te wonen. Later werden alle huizen particuliere woningen.
Artikel ‘Bouw van industriewoningen te Piershil’ – Nieuwsblad Hoeksche Waard 21 september 1951
De fa. Bosman te Piershil bouwt momenteel 6 industriewoningen aan de Nieuwstraat in de genoemde gemeente. Aanvankelijk lag het in de bedoeling om 12 woningen te bouwen „voor en door het personeel” van deze firma. In deze plannen zijn door omstandigheden enige wijzigingen gekomen. Zelfs zo, dat men van het oorspronkelijke opgezette plan geheel moest afstappen. De aanvankelijke bedoeling was, dat arbeiders in dienst bij de fa. Bosman zelf deze twaalf woningen zouden bouwen en na verloop van enige jaren deze woningen In eigendom zouden hebben. De zes woningen die in de maand December of in de maand Januari gereed zullen komen, worden thans gebouwd door de firma zelf en blijven het eigendom van deze firma. Er zijn arbeiders in dienst bij de genoemde firma, die bij de bouw behulpzaam zijn. Het ‘overgrote deel van het werk wordt echter verricht door aannemers. Dat men van het oorspronkelijk opgezette plan moest afwijken is o.m. te wijten aan het feit, dat de rijksgoedkeuring later kwam, dan men gedacht had en door het feit dat de rijksbijdrage lager was dan waarop men had gerekend. Na vele besprekingen werd deze bijdrage wel verhoogd, maar toen waren inmiddels de lonen en prijzen danig gestegen. De firma heeft het plan om nog zes woningen te bouwen, eveneens aan de Nieuwstraat. Als deze huizen worden gebouwd zal het oorspronkelijk gedachte aantal toch worden bereikt.
Het kwam er niet van in deze straat, later werden wel nieuwe ‘Bosmanwoningen’ gebouwd in de Prins Bernhardstraat. Het idee achter deze woningen was het aantrekken van personeel, gebruik makend van de woningschaarste in Nederland (zie 1951 – De bouw van eigen woningen).
Documenten ‘Bouwtekeningen en aankoop van grond’ – 1951
Foto’s ‘Koningin Julianastraat 4-14’ – 15 augustus 2024
Deze foto’s maken deel uit van deze serie: 2024 – Fotoserie Koningin Julianastraat
Enkele bewoners van deze huizen
Een voormalig bewoner van de Koningin Julianastraat liet uit het geheugen deze voormalige bewoners van deze huisnummers optekenen:
Nummer 4 – Fam. Delwel, Fam. H. van der Ree, Fam. P.C. van der Ree (hij werd eigenaar in 1981, de twee ‘RTM-huisjes’ werden toen verkocht door opvolger NV Streekvervoer Zuid-West-Nederland)
Nummer 6 – Fam. W.L. (Wim) Hoogwerf, Fam. D. Coehoorn, Fam. J. Hobbel
Nummer 8 – Fam. P. Verloop, Fam. J. van Belle, Fam. v.d. Perk, Fam. A. v.d. Heiden, Fam. Heistek
Nummer 10 – Fam. B. Stolk, Fam. Prang, Fam. H. Gardenier, Fam. P. van Prooijen, Fam. Reemers
Nummer 12 – Fam. Henk van Rij, Fam. H. Stolk, Fam. G. Eenkhoorn, Fam. D. Wols
Nummer 14 – Fam. J. de Graaf, Fam. R. Kievit
Nummer 4 en 6 werden in Piershil de RTM-huisjes genoemd: ,,Henk van der Ree was buschauffeur. Wim Hoogwerf was trammachinist op het stoomtrammetje dat door de Hoeksche Waard reed”.