1952 – Van Nieuwstraat tot Julianastraat

Het gebied waar nu de Koningin Julianastraat begint, vanaf de Voorstraat, ontstond in het begin van de jaren vijftig. Er werd weliswaar een begin gemaakt met de dorpsuitbreiding in die richting maar bijvoorbeeld de nieuwe kleuterschool, die werd geopend in 1951, was erg moeilijk bereikbaar. Samen met enkele huizen aan de zuidkant werd deze nieuwe straat oorspronkelijk aangeduid als Nieuwstraat. Om in de Nieuwstraat te komen moest men dus wel op de hoogte zijn van de situatie. Er was een breed pad gemaakt over een weiland langs de sloot achter de huizen van de Voorstraat. Van twee kanten kon men dat pad bereiken. Ten eerste over de stoep die afliep van de Molendijk. Ten tweede vanuit het begin van de Voorstraat, aan de zijde van de Molendijk. Achter de bebouwing daar was een doorgang (dat heet nu het Molenpad, met de vier huisjes). Via deze doorgang kwam je langs P. van der Linde, de fietsenmaker, en dan via een dam daar kon je eveneens op het pad langs de sloot komen. Op dat pad is later de Beatrixstraat aangelegd.

Knipsel ‘Piershilse raad besprak begroting’ – 10 april 1952

piershil-knipsel-nieuwstraat-10april1952-01 piershil-knipsel-nieuwstraat-10april1952-02

Foto’s ‘Nieuwstraat’- 1954

Aan de westelijke staat nog maar één rijtje huizen. Achter de meisjes is te zien dat de doorbraak er nog niet was; je kon toen nog niet met de auto vanaf hier in de Voorstraat komen! Op de bovenste foto poseren deze meisjes: bovenaan Teunie Hoogwerf (links) en Marianne van der Waal. Onderaan Els de Heer (links) en Janneke Groenenberg. Dezelfde meisjes staan op de foto daaronder, in een andere opstelling.

piershil-nieuwstraat-1954-01 piershil-nieuwstraat-1954-02

Ook de verbinding van de Nieuwstraat met de Voorstraat was erg primitief. Men moest door een slop en over het erf van enkele bewoners, vlak langs de ramen. Een grote verbetering was ‘de doorbraak’ van deze ‘Rooie Rokkenbuurt’ die werd bewerkstelligd door het afbreken van het huis van P. Zwijnenberg. Op dat punt rijd je nu vanaf de Voorstraat de Koningin Julianastraat in.

Foto begin Koningin Julianastraat – 1957

Op deze foto staan de kinderen op de plaats van de ‘doorbraak’. Rechtsachter is de kleuterschool te zien, die in 1951 werd geopend.

piershil-konjulianastraat-1957-02

Om de Nieuwstraat verder te kunnen uitbreiden werden het land van de eigenaren, behorende bij de huizen aan de Beneden Molendijk, door de gemeente gekocht. Dat waren de Erven van de Stoep, de Erven Smits, Dhr. K. Hollander, Dhr. H.C. Smits en Dhr. J. Reedijk.

Foto ‘Achtertuinen Nieuwstraat, nu Koningin Julianastraat’

piershil-tuintjes-richting-kerk

Toen de uitbreiding op gang kwam van deze straat is de naam gewijzigd in de Koningin Julianastraat. Aan twee kanten werden er huizen gebouwd.

Foto’s Koningin Julianastraat

Nummer 40 en 42 in de Koningin Julianastraat.

piershil-julianastraat-40en42

Uitbreiding met huizen aan twee kanten.

piershil-koninginjulianastraat-uitgebreid

De Koningin Julianastraat in 1957.

piershil-konjulianastraat-1957-01

De oostzijde werd afgesloten met een gebouwtje wat verschillende functies heeft gehad, zoals waterleidinggebouw, hulpsecretarie, brandweerkazerne en kapperszaak. Tientallen jaren na de bouw is het pand omgebouwd tot woonhuis. De bebouwing aan de westzijde werd in 1964 afgesloten met de bouw van het dorpshuis. Hierna kwam de totale uitbreiding van het dorp flink op gang. Straat na straat werd bebouwd met flinke woningen. Er was voldoende vraag naar nieuwe huizen en zodoende steeg het aantal inwoners ieder jaar.

Foto (knipsel) waterleidinggebouw – 14 oktober 1970

piershil-waterleidinggebouw-14okt1970 piershil-waterleidinggebouw-14okt1970-02

Updated: februari 12, 2015 — 9:26 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.