1965 – Opening van het dorpshuis

Het dorp Piershil werd in 1965 verrijkt met een dorpshuis in de Koningin Julianastraat. De oudste inwoner van Piershil, mevrouw T. Veerman-Noordermeer (93), mocht in april 1964 de eerste steen leggen. Op 4 februari 1965 mocht zij ook de officiële ingebruikname meemaken. Dankbare en ook wel trotse familieleden boden het dorpshuis een gedenksteen aan met de vermelding, dat de eerste steen is gelegd door Mevrouw T. Veerman-Noordermeer.

De naam van het dorpshuis werd tijdens de officiële opening op originele wijze bekendgemaakt. Leerlingen van beide lagere scholen zongen een lied over het dorpshuis (op de wijs van Piet Hein). Voor hun borst hielden zij een bord, nog omgedraaid echter. De leerlingen marcheerden door elkaar heen en na afloop van het lied, toen iedereen op de juiste positie stond, werden de borden omgedraaid. Onder luid applaus las het publiek: “Dorpshuis Renesse”.

Met deze naam werd de stichter van Piershil geëerd: Frederik van Renesse, heer van Oostmalen, die  in 1515 de eerste stoot gaf tot inpoldering van Piershil. De naam “Renesse” werd bedacht door Dhr. H.A. van der Linden, uit de Oosthoek. De bouw van het dorpshuis was ondermeer mogelijk gemaakt door een bijdrage van 30.000 gulden van de Stichting Herstel Zuidwest Nederland. De bouw was uiteindelijk te verwezenlijken doordat het ook kon fungeren als gymnastieklokaal.

Ansicht Kon. Julianastraat – Dorpshuis in aanbouw

Op deze uitsnede van een ansichtkaart uit 1964 is te zien dat het dorpshuis in aanbouw is.

dorpshuis-aanbouw-uitsnede-1964

Foto’s ‘De eerste steen’ – april 1964

piershil-dorpshuis-eerstesteen-april1964-01 piershil-dorpshuis-eerstesteen-april1964-02

Knipsels ‘opening Dorpshuis Renesse’ – februari 1965

piershil-knipsel-opening-dorpshuis-01 piershil-knipsel-opening-dorpshuis-02 piershil-knipsel-opening-dorpshuis-03 piershil-knipsel-opening-dorpshuis-04

Foto ‘Het dorpshuis van Piershil’ – circa 1968

piershil-dorpshuis-kort-na-oplevering

Foto ‘H.A. van der Linden’ – 1975

De naam “Renesse” werd bedacht door Dhr. Hendrik Arie van der Linden (1891-1981), uit de Oosthoek.

ha-vanderlinde-1975

Foto ‘Het eerste feestje’ – 1965

Enkele dagen na de opening werd er al een (huwelijks)feestje gevierd in het dorpshuis, op 29 april 1965. Op deze foto zien we de serveersters en de bruid. Van links naar rechts: Corrie Veerman, Henry ’t Hart, Pleunie van ’t Hof en Hilly Trip. De bruid is Jannie Stolk.

piershil-dorpshuis-29april1965

Updated: april 2, 2017 — 3:18 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.