Op zaterdag 11 juli 1959 werd het wijkgebouw ‘Het Groene Kruis’ geopend. Een hele verbetering voor de gezondheidszorg in Piershil. Al in september 1953, bij de viering van het 50-jarig jubileum van het Groene Kruis, afdeling Goudswaard-Piershil, werd een eigen wijkgebouw als grootste wens naar voren gebracht (zie 1953 – Vijftig jaar Groene Kruis). Het consultatiebureau was tot deze opening gevestigd in een vervallen pand (de voormalige school) in de Voorstraat.
Artikel ‘Groene Kruis te Piershil nam nieuw wijkgebouw in gebruik’ – Nieuwsblad voor de Hoeksche Waard 13 juli 1959
Een feestdag voor Piershil
„AAN ELKE HAND TIEN VERPLEEGSTERS”
Onstuimig wapperden zaterdagmiddag de Nederlandse, de Italiaanse, de Roode Kruis- en de Groene Kruisvlag aan de hoge masten voor het nieuwe Groene-Kruisgebouw in Piershil. dat even te voren door burgemeester Vries was geopend. Opnieuw is een wijkgebouw toegevoegd aan de serie, die de vereniging ..Het Groene Kruis” in de Hoeksche Waard bezit. Evenals de andere gebouwen kwam het tot stand o.m. door de bijzondere ijver van het Groene Kruis, in samenwerking met het Nederlandse Roode Kruis en met financiële hulp van het Italiaanse volk. Vandaar die vlaggen, die het feestelijke karakter van deze opening nog verhoogden. Vóór de opening waren de talrijke genodigden; genodigden in de kleuterschool aan de Koningin Julianastraat welkom geheten door de voorzitter van de afdeling, de heer J. van Bergeyk. Deze releveerde in korte trekken de geschiedenis van de afdeling Goudswaard/Piershil, die op 26 maart 1903 werd opgericht en die nooit eerder heeft beschikt over een wijkgebouw, dat aan alle eisen voldeed. Tot dusverre heeft men zich moeten behelpen met een onbewoonbaar verklaarde woning, die tekens als magazijn moest dienst doen. Hieraan is nu een einde gekomen, aldus spr. Hij bracht dank aan ieder, die op enigerlei wijze een aandeel heeft gehad in de totstandkoming van het wijkgebouw, en sprak de wens uit, dat ,,dit gebouw nog lang zal bestaan en de volksgezondheid in de gemeente mag dienen”.
De opening
Bij de officiële opening daarna, hees de oud-wijkzuster, mevr. W.A. Bosman-Oosterman, de Groene Kruisvlag in de top van de grote vlaggemast, die door de stevige bries angstwekkend heen en weer zwiepte. Burgemeester Vries moest daarna enige tijd naarstig zoeken tussen de dekens en lakens van een kinderwagen, die voorgereden was, naar de sleutel, waarmee hij het gebouw zou kunnen ontsluiten. Hij vond die tenslotte tussen de rokken van een babypop in de wagen. Tijdens de bezichtiging van het gebouw kon een ieder een indruk krijgen van wat deze aanwinst voor Piershil gaat betekenen.
Vele sprekers
De eerste van de vele sprekers, die het Groene Kruis gelukwensten met deze aanwinst, was de Inspecteur van de Volksgezondheid, de heer A. in ’t Veld. „In het gezin van de volksgezondheid kan niemand zonder een huis”, zo zeide hij. De ontzaglijke energie die leeft in het Nederlandse volk is het beste tot uitdrukking te brengen in de zorg voor de medemens. Dit gebouw is een onzichtbaar teken daarvan. De directeur van de Zuidhollandse vereniging „Het Groene Kruis”, dr. J. F. Ch. Steijling, bracht de geschiedenis van de totstandkoming van het nieuwe wijkgebouw in herinnering. Nu staat het er dan, na zeer veel moeilijkheden, zo zeide hij. De heer Steijling sprak de wens uit, dat het bestuur er in zal slagen dit gebouw in alle opzichten effectief te gebruiken. Hij overhandigde tenslotte een nieuwe GroeneKruisvlag. De burgemeester van Oud-Beijerland, de heer S. Hammer, die met grote belangstelling de aanwinst van het Groene Kruis in zijn vroegere standplaats had bezichtigd, sprak zijn gelukwensen uit en hoopte, dat dit gebouw, met Gods zegen, een stimulans mag zijn voor het Groene-Kruis.
„Aan elke hand tien verpleegsters”
De vertegenwoordiger van de afdeling Oud-Beijerland, de heer J. D. Mullaard vond, dat er in de krant van vrijdag j.l. geen woord te veel Is geschreven over het nieuwe wijkgebouw. „Inderdaad is dit de trots van Piershil”, zo zeide hij. En over de zusterwoning: „Deze woning is zo mooi, dat u aan elke hand wel tien wijkverpleegsters kunt krijgen. De heer Mullaard deed zijn woorden vergezeld gaan van een ets van Brugge. De erevoorzitter, burgemeester P. G. Vries, zeide trots te zijn op dit gebouw en op het actieve bestuur van de afdeling. Hij bracht de burgerij van Goudswaard en Piershil dank voor de deelname in de obligatielening. „De volksgezondheid neemt een grote plaats in, in het hart van het gemeentebestuur”, aldus spr. In zijn functie van voorzitter van de afdeling Hoeksche Waard-West van het Roode Kruis bood hij een model aan van een instructiebord voor te houden cursussen. Het blijft niet bij dit model, zo kondigde hij aan, het echte bord was nog niet klaar, maar zal binnenkort afgeleverd worden. De oud-burgemeester van de Westelijke Drie, de heer W. J. D. van Dijck, prees in het bestuur het initiatief, de kracht en de durf, om zo’n groot project uit te voeren. „Heb geen zorgen voor de toekomst, dan zal het waarachtig wel gaan”, aldus de heer Van Dijck. Namens alle verenigingen in de gemeente bood mevr. H. ’t Hart-Kersten een weegschaal aan. Tot slot voerden nog het woord de voorzitter van de afdeling Nieuw-Beijerland, dokter A. M. Hopma, de heer J. A. de Pijper, uit naam van alle aannemers, en een van de dames, die het gebouw hebben schoongemaakt. Verschillende van hen overhandigden geschenken.
Dank!
,,Dit wijkgebouw is tot stand gekomen dankzij de door de bemiddeling van het ITALIAANSE RODE KRUIS verkregen edelmoedige bijdrage van het ITALIAANSE VOLK, ter leniging van de nood, ontstaan ten gevolge van de overstroming in 1953”, aldus het opschrift van de gedenkplaat, die is aangebracht in de wachtkamer van het nieuwe Groene Kruisgebouw te Piershil. Hiermee spreekt de afdeling haar dank uit aan een aantal van de vele goede gevers, die de bouw van deze prachtige volksgezondheidscentrale hebben mogelijk gemaakt.
Artikel ‘Morgen wordt het Piershilse Groene-Kruisgebouw geopend’ – Nieuwsblad voor de Hoeksche Waard 10 juli 1959
Bevolking bracht spontaan een deel van het geld bijeen
Morgen is het een bijzondere dag voor Piershil. Dan zullen velen een gebeurtenis beleven, waarnaar zij reeds lang hebben uitgezien: het wijkgebouw van het Groene Kruis zal dan worden geopend. Het is volkomen begrijpelijk, dat deze dag voor de inwoners van Piershil iets betekent, wanneer men weet, dat velen onder hen zich de laatste jaren hebben bezig gehouden met de gedachte: ,,Ook hier moet een Groene-Kruisgebouw komen”. Een gedachte, die hen niet meer losgelaten heeft en voor de verwezenlijking waarvan zij zich ingezet hebben en waarvoor zij spontaan hebben geofferd. Toen op 3 december 1956 bij de vereniging het bericht binnenkwam, dat kon worden gerekend op een gedeelte van het geld, dat het Italiaanse volk na de watersnood van 1953 bijeengebracht had, heeft men niet lang gedraald met het nemen van de eerste stap op de weg naar de totstandkoming van een wijkgebouw. Anderhalve maand later kreeg het architectenbureau Veeze en Twijnstra te Lochem de opdracht een voorlopig plan te ontwerpen. Het schetsplan was reeds drie dagen later gereed. De besprekingen met enkele adviseurs over veranderingen in dit plan namen vrij veel tijd in beslag, zodat de definitieve tekening eerst zeven maanden later klaar kwam en onmiddellijk daarop werd goedgekeurd door het bestuur van „Het Groene Kruis”. Verschillende daarna te volgen formaliteiten eisten nogmaals enkele maanden. Toen was er de moeilijkheid, dat in het destijds geldende uitbreidingsplan voor de gemeente geen rekening gehouden was met de bouw van een wijkgebouw. Maar ook dat probleem wist men het hoofd te bieden en er werd tenslotte een definitieve bouwplaats aangewezen.
De bouw
Er is met de grootst mogelijke zorg gebouwd. Dat is er de reden van dat de bouw niet bijzonder snel is verlopen. Op 16 april werd zonder officieel vertoon begonnen met de plaatfundering. De buitenmuren stonden vrij snel overeind. Daarna heeft het gebouw gestadig vorm gekregen. Enkele weken geleden kwam het werk gereed en dezer dagen was men bezig het gebouw geheel klaar te maken voor de opening.
Belangrijke rol
Zoals altijd heeft ook hier het geld een belangrijke rol gespeeld. De gemeente stelde de grond beschikbaar, er werd een rijkspremie voor de zusterswoning verkregen en van het kinderpostzegelfonds kreeg de vereniging duizend gulden voor de inrichting van het geheel. Voorts was er de schenking van het Italiaanse Roode Kruis van ongeveer f 25.000. Ook werd er een lening gesloten. De inwoners van Piershil en Goudswaard hebben de voldoening voor een niet onbelangrijk deel te hebben bijgedragen in de kosten. Met elkaar kochten zij niet minder dan elf honderd coupons van tien gulden van een renteloze obligatielening, die de vereniging had uitgeschreven. Het wijkgebouw staat op een momenteel nog weinig in het oog lopende plaats: achter de kleuterschool. Daarin zal spoedig verandering komen. De gemeente heeft namelijk dit jaar weer een aantal woningen toegewezen gekregen en die zullen de straat naar het wijkgebouw gaan vormen. Binnen afzienbare tijd zal dus niemand meer behoeven te zoeken naar de trots van Piershil. Het wijkgebouw zal overigens toch wel de aandacht trekken door de bijzonder frisse opzet er van. De twee korte zijmuren zijn prachtig wit geschilderd. Ook het interieur is uitgevoerd in moderne frisse tinten. Vanuit de hal kan men het wijkgebouw en de zusterswoning bereiken. Kiest men het wijkgebouw als eerste bezichtigingsobject, dan komt men achtereenvolgens in: de wachtkamer, de boxenkamer, de dokterskamer – wat ruimer dan die in het wijkgebouwgedeelte van het dorpshuis te Goudswaard – en het grote magazijn. Verder zijn er nog een aantal kleedcellen en kasten. De vloeren zijn van colyvenyltegels in verschillende kleuren. De kleurige gordijnen geven nog wat meer fleur aan de vertrekken. In de gezellig ingerichte zusterswoning, die reeds sinds eind vorig jaar wordt bewoond, vindt men een grote woonkamer, drie slaapkamers, een aardige keuken en, als bijzonderheid, een ingebouwde schuur, naast de de woonkamer. Het gebouw, dat voorzien is van veel glas, zal worden verwarmd door propaangasverwarming. Het prachtige houtwerk van de verschillende deuren geeft een bijzonder cachet aan het gebouw. Wij twijfelen er niet aan of een ieder, die er in de loop van de komende weken een kijkje gaat nemen zal tot de conclusie komen, dat Piershil een juweel van een wijkgebouw bezit.
Foto’s ‘Wijkgebouw Het Groene Kruis’
Op deze foto (gemaakt door Bram Lagerwerf) van omstreeks 1973 is de entree goed te zien; rechts in het pand de woning. Tot de jaren zeventig behoorde het pand tot de Prins Bernhardstraat, daarna werd het wijkgebouw Koningin Wilhelminastraat 1 en de zusterwoning Koningin Wilhelminastraat 1A.
Een blik op het complete gebouw, in 1974 (foto: Bram Lagerwerf).
Gefotografeerd door Henk Heikoop, omstreeks 1975.
Gefotografeerd door Elly van der Pols, 20 oktober 2006
Afbeelding ‘Obligatie uit 1955’
Deze obligatie werd uitgegeven ten behoeve van de vereniging ‘Het Groene Kruis’.