2013 – Oude begraafplaatsen onder vuur

In de gemeenteraad van Korendijk wordt op dinsdag 17 september 2013 gesproken over de oude begraafplaatsen in Zuid-Beijerland en Piershil. In een speurtocht naar bezuinigingen heeft een bureau verzonnen dat deze begraafplaatsen maar moeten worden opgeheven. Opheffen? Wat is dat? De ploeg er in en viooltjes ten overvloede? Het voor eeuwig vernietigen van deze begraafplaatsen zou toch wel getuigen van weinig historisch besef! In Zuid-Beijerland zijn er niet alleen prachtige overblijfselen te vinden van de oude kerk (afgebrand in 1932), ook ligt daar soldaat Adrianus Doolaard begraven (overleden op 12 mei 1940 te Sint-Oedenrode), nota bene vermeld op het monument dat door de gemeente Korendijk in 1998 werd onthuld. Doolaard staat ook op de erelijst der gevallenen

En in Piershil werd nog maar kort geleden in mei 2013 Suze van Bergeijk begraven, ook onze verzetsheld Klaas van Bergeijk ligt op de oude begraafplaats achter de kerk. En wat te denken van de piloot die stierf in onze klei voor onze vrijheid? Wat gaan we de Engelsen vertellen die ieder jaar een bezoek brengen aan Piershil? Het Commonwealth War Grave is opgeheven? Hopelijk beseft de gemeente dat er ook andere wegen zijn. Behandel de oude begraafplaatsen als ieder ander openbaar groen, zo af en toe even bijknippen en klaar. Iets laten slopen kan iedere barbaar, iets behouden voor toekomstige generaties vereist visie.

–vervolg–

Bij het lezen van de stukken zoals deze in de gemeenteraad worden besproken op 6 november 2013 word ik toch een beetje ongerust. Daar waar eerder werd gesproken over een formele sluiting en absoluut niet over het ruimen van graven lees ik nu toch iets heel anders in de programmabegroting 2014.

“Gevraagd is of de oude en al gesloten begraafplaats aan de Dorpsstraat te Zuid-Beijerland te koop is. Alhoewel er al enige tijd niet wordt begraven op de begraafplaats zal nagegaan moeten worden of er nog oude rechten rusten. Omdat er nog stoffelijke resten liggen zal er ook volgens de regels geruimd moeten worden. Er zal eerst geïnventariseerd moeten worden of er nog grafrechten rusten. Uit de onderhandelingen zal moeten blijken wie de kosten van ruimen en aanschrijven (mogelijke) nabestaanden voor zijn rekening neemt”.

Zo staat het in de stukken. En hoewel voor de oude begraafplaats in Piershil de ellende van opheffen en ruimen niet meer aan de orde lijkt te zijn, is het voor Zuid-Beijerland, zo is te lezen, een heel ander verhaal. Toch is Zuid-Beijerland net als Piershil een officiële oorlogsbegraafplaats. Gemeente, vergeten jullie Janus Doolaard niet? Hij staat genoemd op het monument in de Voorstraat en ligt begraven in een door de oorlogsgravenstichting onderhoud graf te Zuid-Beijerland. Op die begraafplaatst die u wilt ruimen en/of verkopen. Waarvan in de pers, door u, wordt beweerd dat er alleen wat minder onderhoud zal plaatsvinden.

Knipsel ‘Opheffen kerkhoven getuigt niet van visie’ – 18 september 2013

kerkhoven-dichtbij-18sept2013

Erelijst der gevallenen – Adrianus Doolaard

erelijst-doolaard

Updated: februari 12, 2015 — 9:04 am
  1. Omdat het bestuur van de gemeente Korendijk de betekenis van cultureel erfgoed niet weet zal het in de toekomst wel ruimen worden. Ik heb historisch onderzoek gedaan naar de oude begraafplaats in Zuid Beijerland. Van de algemene graven is niets meer te vinden. Er groeit alleen maar gras. Bij het zgn onderhoud in april 2014 zijn op die plaats een heleboel paaltjes met grafnummers uit de grond getrokken en als oud vuil afgevoerd. Van de koopgraven heb ik uit verschillende bronnen per graf de namen van de overledenen die daar begraven liggen, ook van de graven waar geen grafsteen op staat. Een groot gedeelte van de graven is van voor 1900. In het algemeen worden de graven van voor 1900 niet geruimd en wordt de begraafplaats een cultureel monument. Het gemeente bestuur met z’n toekomstige visieplannen zou eens moeten luisteren naar mensen die van een bepaald onderwerp enige kennis hebben. M.i. hebben ze alleen maar dollar of euro tekens voor hun ogen en is cultureel erfgoed helemaal niet interessant.Het probleem is wat weg is is weg en nooit meer te herstellen.

    Arie M Butterman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.