[Column] Aan de slag in Korendijk

Nu de rookwolken zijn opgetrokken en de verkiezingen weer achter ons liggen is het tijd voor actie in de Korendijk. Er is genoeg werk aan de winkel, van kinderlijk eenvoudige en veel te lang blijven liggen inkoppertjes (routering en introductie van ‘havennummers’ t.b.v. vrachtverkeer in onze gemeente), tot grote verantwoordelijkheden (zorg) en twistpunten (windmolens).

De grootste partij binnen Korendijk is de SGP, na vier jaar afwezigheid mogen zij met 4 zetels en een wethouder weer aan de knoppen draaien. Op basis van de uitslag lijkt het alsof er bijna op iedere vier Korendijkers een SGP-er bestaat. We vormen aldus (bijna) het uiteinde van de over midden-Nederland trekkende Biblebelt, zoals mooi in kleur weergegeven op de uitslagenpagina van het Algemeen Dagblad.

Het beeld vertekent wat, de achterban van de SGP lijkt prima te begrijpen dat het erg belangrijk is om te stemmen, maar het is zoals het is, en de Korendijk krijgt wat het wenst en verdient. Mijn partij is het niet, ik zou religie en politiek liever helemaal gescheiden zien. Maar ook in het verleden is het geen probleem geweest, het vanuit een geloofsovertuiging hebben van een visie over de toekomst van Korendijk. In een democratie is het zo dat wanneer er tijdens verkiezingen genoeg mensen op jouw partij stemmen, dat je die visie kunt uitdragen zolang het niet botst met de wet.

Dus als bestuurders van Korendijk krijgen ze mijn respect en vertrouwen. Want zo gaat dat in een democratie. De formatie van de coalitie heeft nu al heftige reacties opgeroepen, ook al iets te heftig, maar uiteindelijk zal er toch iets werkbaars moeten komen om weer 4 jaar vooruit te kunnen.

Heet hangijzer nummer één zal voorlopig toch weer het item ‘Windmolens’ gaan worden. Met moeite is afgedwongen dat er wordt gekeken naar de beste locatie binnen Korendijk, niet een gulzige SGP-boer bepaalt, maar objectiviteit en gezond verstand, zo was de strekking in de afgelopen periode. Een actiegroep in Zuid-Beijerland voelt de bui al hangen, ze maken zich behoorlijk druk momenteel. Wat erop duidt dat ze waarschijnlijk zelf ook voelen aankomen dat er wel wat slimmers te verzinnen is dan locatie 50, vlakbij de bewoners. Zeker nu ook is vastgelegd (dankzij de PvdA) dat er flinke schadevergoedingen in het spel zullen zijn en er dus een vloedgolf van rechtszaken zal ontstaan.

Wanneer een objectief rapport echter een meest geschikte locatie aanwijst zullen die krengen (want daar lijkt weinig twijfel over te bestaan: die turbines lossen niets op, zijn een druppel op een gloeiende plaat ook al zetten we er nog 800 neer in de Korendijk, het is achterhaalde technologie, draait op subsidie en bestaat alleen maar omdat we beloftes moeten nakomen die 20 jaar geleden zijn gemaakt, we lijken wel gek in Nederland, blind uitvoeren in plaats van zelf nadenken) er dan toch gaan komen. Hopelijk met 100% opbrengst voor de gemeentekas en laat meteen even vastleggen wie de sloop van die dingen gaat betalen. Want wij gaan nog worden uitgelachen door komende generaties, zodra die torens geld gaan opleveren zijn ze afgeschreven, ze leveren ook lachwekkende hoeveelheden energie. Het is wachten op een slimmerd bij de TU, en als sneeuw voor de zon zullen ze ons landschap ooit weer verlaten. Mochten er dus toch gelden naar particulieren gaan, laat meteen even tekenen voor de sloopkosten!

Ik hoop dat alle partijen zich net zo inzetten voor Korendijk, met net zoveel passie en energie, zoals ze tijdens de afgelopen campagne hebben gedaan. Want als we vier jaar op het pluche gaan zitten en beslissingen nemen die indruisen tegen gezond verstand is het wat mij betreft hoog tijd om de Biblebelt af te doen en snel naar één Hoeksche Waard over te schakelen.

Succes gewenst aan de coalitie, succes gewenst aan de raad, succes gewenst aan B&W, luister goed en laat niemand in de steek!

Updated: februari 14, 2015 — 10:30 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.