Op de stee van Van Bergeijk

Deze foto’s werden gemaakt bij de boerderij van de familie Van Bergeijk aan de Kostverlorendijk. Op deze twee foto’s van omstreeks 1940 is een dorsmachine (dorskast) te zien van de Firma Petermann-Werke. Deze machine was vermoedelijk eigendom van Henk van Bergeijk die als loondorser daarmee verscheidene boerenbedrijven bediende. Van oudsher gold het handmatig dorsen als een van de meest arbeidsintensieve activiteiten op de boerderij. De machine was dus een hele vooruitgang.

Foto’s ‘De dorskast’ – 1940

Rechts de landbouwer Jan van Bergeijk. Geheel links op de foto staan Willem Kranenburg en Aart Hoogink. Het blonde kereltje in het midden naast de ladder is Wim van Bergeijk. Geheel rechts naast de dorsmachine staat Piet de Regt.

piershil-kostverlorendijk-vanbergeijk-dorskast-1940-01

De vijf mannen die vooraan staan zijn Jan van Bergeijk, Aart Hoogink, Jan Goudswaard, Coen ter Kuile en Willem Kranenburg. De kleine jongen rechtsboven is Wim van Bergeijk, de man linksboven met pet is Janus de Reus.

piershil-kostverlorendijk-vanbergeijk-dorskast-1940-02

Foto ‘Bij de watertank’ – circa 1943

Op deze foto uit de oorlog zien we links bovenop de watertank Wim van Bergeijk, de vrouw achter hem is Adrie Swank-Rozendaal en de jongen met de donkere trui is een volontair (stagiair) uit Rotterdam: Coen ter Kuile. De man met de donkere hoed rechts daarvan is Willem Kranenburg. Zijn vrouw Neeltje houdt de emmer vast. Helemaal rechts staat de landbouwer Jan van Bergeijk, met zijn vrouw Lena Kranenburg.

piershil-kostverlorendijk-vanbergeijk-watertank

Foto ‘Aan het werk’ – circa 1943

Helemaal links zit de landbouwer Jan van Bergeijk. De bovenste vier mannen vlnr: Janus de Reus (‘de friets’), Willem Kranenburg, Coen ter Kuile (uit Rotterdam) en Jan Goudswaard. De man die in de midden van de vijf personen zit is Aart Hoogink, voor hem ligt Hans van der Waal (‘bolus’).

piershil-kostverlorendijk-vanbergeijk-arbeiders

Updated: februari 12, 2015 — 8:46 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.