1983 – Margrietstraat 37 (Voorlopig bestuurscentrum)

In 1983 werd in de Margrietstraat te Piershil in korte tijd een voorlopig bestuurscentrum gebouwd. De tijdelijke ruimte was nodig, vanwege de samenvoeging van de vier gemeenten tot Korendijk. De plaatselijke gemeentehuizen werden gesloten en het personeel verhuisde naar deze plaats, in afwachting van de bouw van een nieuw centraal gemeentehuis.

Foto ‘Voorlopig bestuurscentrum aan de Margrietstraat’ 

Op deze luchtfoto’s uit 1985 en 1988 is goed de locatie te zien van het tijdelijke bestuurscentrum aan de Margrietstraat 37.

Knipsel ‘Gemeentehuis uit de grond gestampt’ – 24 december 1983

Aan de rand van Piershil is de afgelopen dagen in recordtempo een compleet gemeentehuis verrezen. Lag het bouwterrein aan de Margrietstraat er vorige week nog kaal bij, nu schieten de ‘portacabins’ (noodlokalen waarvan het bestuurscentrum voor Korendijk wordt samengesteld) als paddestoelen uit de grond. Wanneer de bouw verder helemaal volgens schema verloopt, kan de bevolking van de nieuwe gemeente Korendijk al op 2 januari in het nieuwe gemeentehuis terecht op de afdeling Bevolking. Deze afdeling verhuist namelijk al op vrijdag 30 december. Ook de trouwzaal kan vanaf 2 januari worden gebruikt. Alle andere afdelingen verhuizen in de eerste week van januari. De gemeentesecretarieën van Zuid-Beijerland, Goudswaard, Piershil en Nieuw-Beijerland zijn hiervoor gesloten op woensdag 4, donderdag 5 en vrijdag 6 januari. De bouw van het bestuurscentrum is een bijna van minuut tot minuut geplande klus. Er moest een enorm strak tijdschema worden opgesteld, om het complex op tijd klaar te krijgen. De vereiste goedkeuring van gedeputeerde staten kwam namelijk pas op 15 november af. „De bestuurders hebben me te laat groen licht gegeven. Op 1 november moesten we eigenlijk beginnen”, aldus directeur J. Weijers van de Technische Dienst Hoeksche Waard. „Ik had 10 werkdagen achterstand. Dat moeten we in zes weken inhalen”. Volgens Weijers kan het gemeentehuis nog op tijd klaar zijn. „Deze week wordt alles geplaatst. Dan gaan de installateurs van gas, water, licht en de PTT erin. Het aftimmeren duurt tot de 28e, dus dan kunnen op de 29e en de 30e de vloeren worden gelegd. Waar de vloeren. liggen, kan de schoonmaakploeg erin”. Het bestuurscentrum wordt samengesteld uit 42 cabines van 15 vierkante meter. Naast grote ruimten voor de afdelingen Financiën, Sociale Zaken en Algemene Zaken en natuurlijk kamers voor burgemeester en wethouders, komt er een trouwzaal van ongeveer 59 vierkante meter, die ook als raadszaal kan worden gebruikt. Voor het archief komt er een „draagbare” kluis van vier bij ruim zeven meter. Het complex wordt gebouwd door De Meeuw uit Oirschot. Het gemeentehuis zal al met al een investering vergen van 600.000 gulden. Het geheel viel in eerste instantie wat goedkoper uit dan was gepland, doordat 10 gereviseerde cabines beschikbaar waren. Deze zijn ruim 2.000 gulden per stuk goedkoper dan nieuwe. Hoewel het de bedoeling was, het verschil tussen de geplande en de werkelijke kosten ten goede te laten komen aan de kas van de gemeente Korendijk, is besloten het geld aan te wenden voor een verbeterde opzet van de afdeling financiën en de raadszaal. Beide ruimten worden nu wat groter.

 Knipsel ‘Eerste huwelijk met hindernissen’ – 18 januari 1984

 Donderdag 12 januari is het eerste huwelijk in de nieuwe gemeente Korendijk gesloten. Catharina Koetsveld en Hendrik van Rossum gaven elkaar op die datum het jawoord in het voorlopige bestuurscentrum in Piershil. Helemaal van een leien dakje verliep de plechtigheid niet, maar daarvoor was het dan ook het eerste huwelijk in het nieuwe bestuurscentrum. In het gebouw werd nog volop gewerkt en dat was, duidelijk te merken, toen in de trouwzaal enkele malen het licht uitviel, omdat elektriciens elders bezig waren. Burgemeester B, Kolbach, die de plechtigheid voltrok, werd er niet warm of koud van. Dat werd de eerste burger van Korendijk ook niet toen even later bruid en bruidegom en getuigen moesten tekenen en er geen pen voorhanden bleek. De fotograaf leende zijn pen uit en ook die zaak was weer opgelost. „We kunnen nu niet, zoals gebruikelijk, de pen aan het bruidspaar schenken, aldus Kolbach, dat zou wel al te goedkoop zijn. Ik beloof jullie echter dat jullie een pen met veer krijgen die ik persoonlijk zal komen brengen”. Het kersverse echtpaar kreeg wel een ander cadeau. Omdat zij het eerste bruidspaar van Korendijk waren, kregen zij een vaasje waarop de naam van het paar met datum en de inscriptie Gemeente Korendijk sinds 12-1-1984 waren gezet. Het is aldus burgemeester Kolbach ook in de toekomst de bedoeling de huwelijken in het bestuurscentrum in Piershil te voltrekken. De oude raadhuizen in de verschillende kernen zullen hiervoor bijna zeker niet beschikbaar zijn. Gemiddeld wordt er namelijk één huwelijk per maand gesloten in de verschillende kernen. Dat zou dus een bezetting van de gebouwen van een half uur per maand inhouden. Dat is zonde van de ruimte die veel nuttiger gebruikt zou kunnen worden. Momenteel worden de behoeften in de verschillende plaatsen geïnventariseerd om zo te komen tot een nuttig gebruik van de oude raadhuizen. Het gemeentehuis van Nieuw-Beijerland zal haast wel zeker als bibliotheek gaan fungeren, terwijl voor het gemeentehuis in Piershil een bestemming als postbureau van de Rijkspolitie lijkt te zijn weggelegd.

Updated: mei 2, 2024 — 7:22 am

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.