2024 – Voetbalkooi onder vuur

De pas in 2018 zo feestelijk geopende voetbalkooi in de Margrietstraat (zie: 2018 – Voetbalkooi en speelplek) ligt amper zes jaar later alweer onder vuur. Wethouder van Waveren van de gemeente Hoeksche Waard besluit rigoureus in te grijpen, na enkele klachten uit de buurt. Dat werd niet bepaald op prijs gesteld door buurtbewoners en overige Pierhillenaars. ,,Een gemeente die haar mond vol heeft van burgerparticipatie neemt zo’n eenzijdig en ondemocratisch besluit”; dat is het gevoel dat heerst bij menig boze ouder in het dorp.

Op 21 mei werd dit schrijven gericht aan de wethouders: Schrijven aan college Hoeksche Waard – pannakooi

Knipsel ‘In dit scenario zijn echt alleen maar verliezers’ – Algemeen Dagblad 18 mei 2024

Heeft ‘saai’ dorp eindelijk voetbalkooi, moet die weer weg

Piershil kun je nu niet bepaald een speelparadijs voor kinderen en opgroeiende jeugd noemen. Met een lichtje moet je er de speelplekken en plaatsen van vertier zoeken. En dan heb je sinds enkele jaren eindelijk een buiten speelattractie van formaat, moet die vanwege (geluids)overlast weg. Het hele dorp is in rep en roer.

De Margrietstraat in Piershil is op een schooldag doorgaans stil. Maar dat wordt, wanneer de scholen uitgaan en de leerlingen uitvliegen, anders. De voetbalkooi, die sinds 2018 in de straat ligt, is dan het epicentrum van spelende kinderen. Het geluid dat dat met zich meebrengt, is voor enkele omwonenden ‘vervelend’ en daar komt dan ook nog eens de overlast bij die zij ‘s-avonds geregeld ervaren door hangjongeren. Zii stapten naar de gemeente Hoeksche Waard vanwege de (geluids)overlast en aantasting van hun woongenot. En kregen het voor elkaar dat de voetbalkooi uit het dorp verdwijnt.

“Twee, drie zeikerds’

‘Een gemeente die haar mond vol heeft van burgerparticipatie neemt zo’n eenzijdig en ondemocratisch besluit’. Dat is het gevoel dat heerst bij menig boze ouder in het dorp. ,,Waarom is er geen overleg geweest?” zegt de ‘pislinke ouder’ Nancy van der Oost. .,Alleen als je met elkaar praat, kun je tot oplossingen komen. Nu worden de belangen van twee, drie zeikerds zwaarder gewogen dan het geluk van de dorpsjeugd.” Ook haar dorpsgenote Patricia Wesdorp kan er met haar verstand niet bij: de voetbalkooi weg. ,,De voetbalkooi is perfect zoals-ie is. Nu blijft er een klein veldje voor 1 tegen 1 over, hebben we begrepen. Waar moeten de jongens van 7 tot en met 15 jaar dan voetballen? Dat is precies de doelgroep waar wij voor strijden, de groep jongens die verder niks heeft. Juist de jeugd die niet meer op een wipwap wil zitten, heeft alleen de huidige voetbalkooi. Nee, in dit scenario zijn er echt alleen maar verliezers.”

Wethouder Harry van Waveren laat weten dat de gemeente niet over één nacht ijs is gegaan. ,,Al geruime tijd ontvangen we klachten uit de omgeving over deze voetbalkooi. Het gaat dan met name om de geluidsoverlast die ontstaat door ballen die tegen de kooi worden getrapt, soms tot laat in de avond. We hebben geprobeerd maatregelen te treffen om dat geluid te dempen, maar die hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd. Daarnaast ervaren omwonenden overlast door luide stemgeluiden en muziek.”

Mini-pannaveld

Met het verwijderen van de grote kooi en de grote doelen en met kleinere doeltjes ervoor terug, wordt er op dezelfde plek door de gemeente Hoeksche Waard nu een mini-pannaveld gecreëerd. Voor de kooi met grotere doelen wordt naar een plaats elders in het dorp gezocht. ,,Ja, en wat verandert er zo voor de overlast gevende jeugd?” vraagt Nancy van der Oost zich af. ,Niets volgens mij. Die ook als dit er staat hun overlast gewoon blijven veroorzaken. Geef ons eerst de kans het gesprek met de veroorzakers en de beslissers van dit probleem aan te gaan. En de kooi dan naar buiten het dorp zeker? De gevaarlijke dijk over en dan in the middle of nowhere? Veel te gevaarlijk voor kinderen!”. Eén van buurtbewoners die de overlast bij de gemeente aanhangig heeft gemaakt, praat aanvankelijk honderduit over de irritatie die zij door de voetbalkooi heeft ervaren. Geschrokken door de massale verontwaardiging in het dorp wordt uiteindelijk toch gekozen voor: ,,Geen commentaar. Maar dat het dorp in elk geval wél weet dat ‘ons voorstel was de kooi te verplaatsen, niet om de kooi van de jeugd af te pakken. Maar het is duidelijk dat dat niet (meer) bij de mensen doordringt”.

Foto ‘Jeugd op de foto’ – 16 mei 2024

Fotograaf Arie Kievit maakt een foto van de jeugd; deze foto haalde de krant niet (foto: Nancy van der Oost)

  1. Waar wij wonen is achter ons een omheind trapveld. En wij hebben geen last van de voetballerij, zijn er al jaren blij mee dat het trapveld er is! Ad Verkooijen in Terheijden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.