De steen met het wapen op de molen spreekt al langere tijd tot de verbeelding. Eind vijftiger jaren werd Piershil zelfs bezocht door de vermaarde Mr. J. Belonje, auteur van verschillende historische naslagwerken. Zijn bevindingen werden in 1958 afgedrukt op pagina 115 en 116 van “Ons Nageslacht”, maandblad van de Zuidhollandse Vereniging voor Genealogie. Mr. Belonje begint in het artikel met het afkeuren van de bonte kleuren die door iemand op het wapen zijn aangebracht.
De juiste kleuren in het wapen van de familie Van Hesse zijn immers zwart, zilver en goud. Hierna volgt een opsomming van familiebanden binnen de familie Van Hesse die resulteert in een veronderstelling: het is het wapen van Jan Adolf van Hesse. Wat betreft de rechterkant van het alliantiewapen moet Mr. Belonje het antwoord schuldig blijven. Inmiddels weten we beter en kent de steen geen geheimen meer.
‘Artikel Belonje’ – 1958
De schildhouders zijn de leeuw van de familie Van Hesse en de griffioen van de familie De Crauwelaer. Op het linkerschild staat het familiewapen van Van Hesse: het eerste en vierde kwartier van zilver, tweede en derde kwartier zwart. Middenschild: in zwart een gouden boom (het wapen van Piershil). Op het rechterschild staat het familiewapen van De Crauwelaer: in rood een zilveren lelie, vergezeld door drie gouden vogelpoten of arendsbenen. De beide wapens zijn gedekt door een kroon, hierop een gouden band met drie fleurons en twee parels. Op het lint onderaan staat het jaartal 1714. De steen werd ooit beschadigd doordat een hamer uit de molen viel en de rechterkant van de kroon raakte. Molenaar Hans Hogenboom heeft de steen gerepareerd en samen met de onderwijzeres M.A. ’t Hart de juiste kleuren weten te achterhalen en opnieuw aangebracht.
Foto’s ‘Voor de restauratie’
Deze foto werd kort voor de restauratie gemaakt.
Naast elkaar: ‘vlak voor en vlak na de restauratie.
“In de fraaie gevelsteen aan de oostzijde (wegkant) van de molenromp zijn in reliëf onder andere een leeuw en een kroon uitgehakt”, zo valt er te lezen in de officiële beschrijving van Simonia door de eigenaar Gemeente Korendijk. Duidelijk is dat de beschrijver geen raad wist met het vreemde dier rechts op het wapen. Welnu, het is een griffioen. Een griffioen is een mythologisch dier, samengesteld uit verschillende dieren. Hij heeft het lichaam van de leeuw en het hoofd en de vleugels van de adelaar. Vaak wordt de griffioen ook afgebeeld met enkele enorme oren. De griffioen is oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Vanaf de Middeleeuwen komt hij ook in West-Europa voor, onder meer in de heraldiek (familiewapens). Ook is de griffioen het symbool voor de wereldlijke en geestelijke macht van de kerk.
Foto ‘Wapensteen 1714’ – 1986
Foto ‘Wapensteen 1714’ – 2006