2018 – Molen naar Stichting Molens Binnenmaas

Ondanks de weerstand van de molenaar gaat Simonia in Piershil (net als de molen in Goudswaard) toch over naar de Stichting Molens Binnenmaas. ,,Op alle vlakken is dat beter”, zegt wethouder Paul Boogaard van Korendijk. De molenaar was echter liever bij de gemeente Korendijk gebleven. Maar omdat die gemeente vanaf 1 januari 2019 ophoudt te bestaan, was dat onmogelijk. Een overstap naar de Stichting Molens Binnenmaas is dan het beste, vindt wethouder Paul Boogaard van Korendijk, die de gesprekken met de molenaars en de stichting voerde. Hij doelt onder meer op een collectieve verzekering, die via de stichting eenvoudig te regelen is. Maar ook de opleiding voor molenaar volgen kan via de Stichting Molens Binnenmaas, die volgend jaar de naam Stichting Molens Hoeksche Waard krijgt. Hetzelfde geldt voor een deelname aan de nationale molendag en het organiseren van open dagen of andere evenementen.

Enkele jaren geleden werd er aan beide molens nog een nulmeting gedaan en bleek dat onderhoud noodzakelijk was. Boogaard: ,,Na een renovatie – voor een fors bedrag – zijn de molens nu weer tiptop in orde. Een goed moment om de molens over te hevelen naar de Hoeksche Waardse stichting.” Dat de molenaars wat star tegenover een mogelijke overname stonden begrijpt de wethouder. Net als sommige inwoners van de Hoeksche Waard afwijzend tegenover de herindeling van de vijf gemeenten staan, vrezen ook zij verloren te gaan in ‘de grote bulk’. Zij zien de Stichting Molens Binnenmaas als ‘een te grote en te logge instantie’ waardoor het onderhoud van een molen als Windlust moeilijker wordt. Het binnenhalen van een subsidie voor een van de twee Korendijkse molens is als stichting met tien molens moeilijker omdat de aandacht verspreid moet worden, stelden zij eerder. Toch zijn beide molenaars overstag gegaan, zegt Boogaard. ,,We zijn er financieel uit door hen een onkostenvergoeding te geven en ook zaken te regelen over enkele privéspullen die in de molen zitten. Zonder voor Sinterklaas te spelen hebben we hen een genereus aanbod gedaan. Zij blijven als molenaar betrokken bij de molen. Gelukkig maar, want niemand kent de molen beter dan zij.” De molens in Zuid-Beijerland en Nieuw-Beijerland, beiden in particulier bezit, gaan niet op in de stichting.

Bron: Algemeen Dagblad

In september 2018 is deze molen, samen met die van Goudswaard, door de gemeente Korendijk overgedragen aan de toenmalige Stichting Molens Binnenmaas, die daarmee in het bezit kwam van alle gemeentelijke molens in de Hoeksche Waard. Op 6 november 2018 veranderde daardoor de SMB haar naam in Stichting Molens Hoeksche Waard (SMHW).

Updated: maart 25, 2024 — 9:39 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.