1953 – Het einde van de Meestoof

Voorheen werd in de Hoeksche Waard op de kleigronden meekrap verbouwd. Uit de wortel van die plant werd rode verfstof getrokken. In verschillende dorpen, zo ook in Piershil, stond een meestoof.

Foto’s Meestoof – 1953

Dat gebouw was bestemd voor het drogen van de meekrapwortels. Nadat de vraag naar dit product was afgenomen werd de meestoof in Piershil gebruikt voor de vlasserij. In de winter zaten de mannen en de jongens daar het vlas te zwingelen. Daarbij werden de houtachtige delen van de vlasstengels verwijderd met behulp van een zwingelplank en een zwingelspaan. Wegens het vrijkomende stof werd deze werkzaamheid toen al als zeer ongezond bestempeld. Op onderstaande foto’s uit 1953 is de meestoof te Piershil te zien. Althans, de overblijfselen daarvan. Tijdens de watersnood werd het gebouw zwaar beschadigd en meteen geheel afgebroken.

piershil-molendijk-meestoof-1953-01 piershil-molendijk-meestoof-1953-02

Foto’s – ‘Poseren voor de Meestoof’

Hier poseert Ad van Bergeijk, de zoon van Klaas, voor de Meestoof.

piershil-meestoof-advanbergeijk

Deze foto werd net voor de oorlog gemaakt. Jan en Ad, de zoons van Koos, poseren voor de Meestoof.

piershil-meestoof-gebrvanbergeijk

Foto ‘Wandeling op de Molendijk’

Drie wandelende dames: van links naar rechts Jannie Lankers (logeerde bij fam. Abel Greijn), Janny Groenenberg (S.dr.) en Corrie Veerman. Op de achtergrond de Meestoof, rechts het ‘huisje bij de voetbal’.

piershil-molendijk-meestoof

Foto’s – Naast de schuur

Naast de Meestoof stond een grote schuur. De jongetjes op deze foto uit 1944 zijn van links naar rechts: Pleun Stok, Johan vd Linde en Nico Bakker.

piershil-molendijk-meestoof-1944

In 1947 poseren deze twee jongen (rechts Bram Bokhout) bij de Meestoof.

piershil-molendijk-meestoof-1947

Van de schuur is nog net een stukje te zien op deze foto uit 1948. Links fietst Nel Verhorst, rechts Truus van der Hoeven.

piershil-meestoof-1948

Foto ‘Hier stond de Meestoof’ – 2007

Op deze foto uit 2007 is te zien waar de Meestoof heeft gestaan: links van de witte streep, op het platte gedeelte en tegen de dijk aan.

piershil-molendijk-plaatsmeestoof

Foto’s ‘Vlasverwerking in Piershil’ – 1914 en 1917

Het opschrift op het bordje op deze foto uit 1914 luidt: 1914 Vlasserij, F. vd Stoep, Piershil. Helemaal links staat Teun Verhagen. De man die achter het bordje staat is Bram Bokhout, de man uiterst rechts is vlasboer Floor van der Stoep. Het jongetje is Kees Bokhout, achter hem staat Kobus Kleinsmit.

piershil-vlasserij-1914

Foto ‘In het Museum’

Een vitrine van het museum in Goes. De tekst bij deze vitrine: Meekrapteelt bestaat al in de Middeleeuwen. De wortels van de meekrapplant worden gedroogd en fijngestampt in meestoven. Met het aldus verkregen rode poeder wordt een exclusieve rode verfstof gemaakt. In de negentiende eeuw hebben veel dorpen hun eigen meestoven. De uitvinding van kunstmatige rode kleurstof betekent het einde van de meekrapteelt. In deze vitrine: Monsterflesjes met meekrappoeder en meekrapwortels, handgereedschap voor het planten van meekrap en een beeldje van een meekrapdelver.

piershil-museum-meestoof

Updated: september 10, 2015 — 1:43 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.