Langs de achtertuinen van de huizen aan de Molendijk (bebouwde kom) loopt een pad. Vroeger lag hier nog een sloot. Deze sloot liep daar tot eind jaren vijftig en werd aangeduid als de ‘Boogerdsloot’.
Foto’s Familie Bakker
Deze foto van de twee broertjes Krijn (rechts) en Nico Bakker die aan het spelen zijn bij die sloot, is uit de zomer van 1939.
Deze foto werd gemaakt vanaf de achterzijde van het huis van Bakker aan de Kade. De Boogerdsloot is in volle glorie te zien, rechts van het pad.
De kleurenfoto werd gemaakt vanaf dezelfde positie als foto hierboven, iets meer naar rechts. De sloot is inmiddels gedempt. Achteraan is de schuur van Andeweg te zien; daarvoor is later het voetvalveld van Piershil weer in gebruik genomen. Helemaal achteraan is de dijk bij het Spui te zien.
De Boogerdsloot is een Boogerdpad geworden.
Foto’s Familie Hoepel
Ook in het familiealbum van ‘de Hoepels’, jarenlang wooanchtig aan de Molendijk 23, komt de Boogerdsloot veelvuldig voor. Op onderstaande twee foto’s zien we Hanna Hoepel , alleen op de plank (in 1948) en poserend voor de sloot met Harry Rötgers (in 1949).
Op deze foto zien we Hanna Hoepel poserend voor de sloot, met Harry Rötgers (in 1949). Op de achtergrond is de Aanwasse Kade goed waarneembaar. Dit dijkje loopt nu nog achter een doel op veld 1 van de voetbalclub.
Op deze twee foto’s zien we Marie (links) en Gretha die in de Boogerdsloot de was doen van de familie Hoepel (1948).
Hier poseren Janus Hoepel (één van de twee ‘Gebroeders Hoepel Kleermakers’), Koos Hoepel (de andere van de twee ‘Gebroeders Hoepel Kleermakers’) en zijn vrouw Maria Gerritje Hoepel-Jiskoot. Deze foto werd gemaakt in 1938.
Op de plank poseren zeven kinderen van Koos en Maria in het jaar 1938. Van links naar rechts: Piet, Koos, Rien, Bet, Aartje, Janus en Hanna.
Foto’s Familie Kok
De familie Kok woonde destijds in het vrijstaande huisje achter de Molendijk en de Kade. Hier poseren langs de sloot Johannis Kok en zijn vrouw Rijnburgje Sirks van der Oost, naast hen staat een jongetje, dat is Jo Kok. Helemaal links zit Jana Kok. De overige drie personen zijn Jaap Korstanje met vrouw en kind. Jaap, afkomstig uit Mijdrecht, was tot het begin van de Tweede Wereldoorlog als soldaat ondergebracht bij de familie Kok. Na de oorlog zocht hij hen nog vele malen op, met zijn gezin.
Gerrit de Buck loopt langs de boogerdsloot met zijn bruid Ingie Kok, richting haar ouderlijk huis.
In 1955 wordt in de gemeenteraad de toestand van de boomgaardsloot, lopend achter de huizen op de Molendijk en Kade, aangekaart. Na het afsluiten van de haven is de toestand van de sloot steeds slechter geworden. Vanuit de gemeente wordt het initiatief genomen om de sloot te laten dempen. Er wordt aan diverse partijen toestemming gevraagd en de kosten van het hele project worden berekend. De Technische Dienst komt uit op een bedrag van ruim 20000 gulden voor het dempen van de sloot van 235 meter en het aanleggen van een riolering over een lengte van 175 meter. Uiteindelijk wordt het karwei gegund aan de firma Schelling, welke onder toezicht van de Technische Dienst voor bijna 15000 gulden aan de slag gaat. De bewoners van de Molendijk en de Kade tekenen allen voor akkoord op 27 juli 1956.
Foto ‘Boomgaardsloot’ – 1947
Op deze luchtfoto uit 1947 is de sloot (met de bruggetjes) goed te zien, lopend achter de huizen aan de Molendijk en de Kade.
Documenten ‘Boomgaardsloot’- 1955 – 1956
De gemeente informeert bij de Technische Dienst naar de te maken kosten.
Een overzicht van de eigenaren van de betreffende grond, 10 april 1956.
Toestemming vragen aan de eigenaren.
Toestemming Ingelanden
Handtekeningen van de bewoners: Hoepel, Gebuijs, van der Waal, Bottenberg, Hoogink, Franke, Franke, Stok, onbekend, Heikoop, onbekend, onbekend, Pauwe, Veerman, onbekend, Verhulp en Kok.
Gunning aan Schelling te Numansdorp.