De ‘boogerdsloot’ (boomgaardsloot)

Langs de achtertuinen van de huizen aan de Molendijk (bebouwde kom) loopt een pad. Vroeger lag hier nog een sloot. Deze sloot liep daar tot eind jaren vijftig en werd aangeduid als de ‘Boogerdsloot’.

Foto’s Familie Bakker

Deze foto van de twee broertjes Krijn (rechts) en Nico Bakker die aan het spelen zijn bij die sloot, is uit de zomer van 1939.

piershil-molendijk-boogerdpad-03

Deze foto werd gemaakt vanaf de achterzijde van het huis van Bakker aan de Kade. De Boogerdsloot is in volle glorie te zien, rechts van het pad.

piershil-molendijk-boogerdpad-02

De kleurenfoto werd gemaakt vanaf dezelfde positie als foto hierboven, iets meer naar rechts. De sloot is inmiddels gedempt. Achteraan is de schuur van Andeweg te zien; daarvoor is later het voetvalveld van Piershil weer in gebruik genomen. Helemaal achteraan is de dijk bij het Spui te zien.

piershil-molendijk-boogerdpad-01

De Boogerdsloot is een Boogerdpad geworden.

piershil-boogerdpad

Foto’s Familie Hoepel

Ook in het familiealbum van ‘de Hoepels’, jarenlang wooanchtig aan de Molendijk 23, komt de Boogerdsloot veelvuldig voor. Op onderstaande twee foto’s zien we Hanna Hoepel , alleen op de plank (in 1948) en poserend voor de sloot met Harry Rötgers (in 1949).

piershil-boogerdsloot-1949-hanna

Op deze foto zien we Hanna Hoepel poserend voor de sloot, met Harry Rötgers (in 1949). Op de achtergrond is de Aanwasse Kade goed waarneembaar. Dit dijkje loopt nu nog achter een doel op veld 1 van de voetbalclub.

piershil-boogerdsloot-1949-hannaharryrotgers

Op deze twee foto’s zien we Marie (links) en Gretha die in de Boogerdsloot de was doen van de familie Hoepel (1948).

piershil-boogerdsloot-mariegretha-1948 piershil-boogerdsloot-marie-1948-02

Hier poseren Janus Hoepel (één van de twee ‘Gebroeders Hoepel Kleermakers’), Koos Hoepel (de andere van de twee ‘Gebroeders Hoepel Kleermakers’) en zijn vrouw Maria Gerritje Hoepel-Jiskoot. Deze foto werd gemaakt in 1938.

piershil-boogerdsloot-oomjanusvadermoeder-1938

Op de plank poseren zeven kinderen van Koos en Maria in het jaar 1938. Van links naar rechts: Piet, Koos, Rien, Bet, Aartje, Janus en Hanna.

piershil-boogerdsloot-pietkoosrienbetaartjejanushanna1938-02

Foto’s Familie Kok

De familie Kok woonde destijds in het vrijstaande huisje achter de Molendijk en de Kade. Hier poseren langs de sloot Johannis Kok en zijn vrouw Rijnburgje Sirks van der Oost, naast hen staat een jongetje, dat is Jo Kok. Helemaal links zit Jana Kok. De overige drie personen zijn Jaap Korstanje met vrouw en kind. Jaap, afkomstig uit Mijdrecht, was tot het begin van de Tweede Wereldoorlog als soldaat ondergebracht bij de familie Kok. Na de oorlog zocht hij hen nog vele malen op, met zijn gezin.

piershil-boogerdsloot-familiekok

Gerrit de Buck loopt langs de boogerdsloot met zijn bruid Ingie Kok, richting haar ouderlijk huis.

piershil-boogerdsloot-trouw-debuck

Updated: september 1, 2020 — 3:34 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.