1888 – De 4 huizen aan het Molenpad

De vier karakteristieke huisjes onderaan de Molendijk werden gebouwd in 1888 nadat een schuur op die plaats was afgebroken. Hoe verwarrend de naamgeving van dat gebied was bleek wel uit de krantenberichten ten tijde van de sloop, bijna een eeuw later. Enerzijds werd er gesproken van de sloop van Molendijk 4 t/m 10, anderzijds van Molenpad 2 t/m 8. De sloop van de vier huisjes houdt de gemoederen flink bezig. Er wordt zelfs een Brielse architect ingehuurd om te bekijken wat het best met deze huizen kan gebeuren. Het eindoordeel luidt renoveren, vooral vanwege het typische dorpsbeeld van deze huizenrij. De gemeente heeft in eerste instantie het plan opgevat om van de vier huisjes twee ruimten te maken: een sociëteit voor de bejaarden en een pottenbakkersclub (handvaardigheidslokaal). Het idee van een ‘soos’ wordt ingegeven door het feit dat een van de huisjes al als bejaardensoos in gebruik is. Ook wordt het gebruikt voor opslag van oud-papier en ook de jeugd weet deze soos, genaamd ‘De ark’, regelmatig te vinden. Overdag kaarten de ouderen, in vakanties en tijdens de avond neemt de jeugd de kaarten over. De panden raken echter snel in verval en ondanks de renovatieplannen lijkt sloop onvermijdelijk.

Foto’s Molendijk – Molenpad

Pleun Stok poseert, op de achtergrond de huisjes aan het Molenpad.

piershil-molenpad-pleun-stok

De vier huisjes in 1979, vlak voor de sloop.

piershil-benedenmolendijk-1979

Prestatieloop Piershil 450 jaar, langs de vier huisjes – 1975

piershil-foto-450jaar-prestatieloop-04

De sloop van de vier huisjes.

piershil-molenpad-sloop-01 piershil-molenpad-sloop-02 piershil-molenpad-sloop-03

De vier huisjes in augustus 2001.

piershil-benedenmolendijk-aug2001

De vier huisjes in 2003.

piershil-molenpad-2003

piershil-knipsel-naamgeving-molenpad-1976Uiteindelijk draait het gehele project uit op financieel gewin zonder verdere voorzieningen voor de dorpsbewoners. Met 4 tegen 3 wordt in de Gemeenteraad besloten om de huisjes voor een bedrag van 34.000 gulden te verkopen aan een aannemer, Schouten BV uit Leidschendam. Het ontwerp van de vier nieuwe huizen, gemaakt door adviesbureau Coenen uit Den Haag, vertoont gelijkenis met de bestaande situatie en snel is men het er over eens dat de uit ijsselstenen opgetrokken huizenrij een acceptabele vervanger is van de oorspronkelijke situatie. De eerste paal wordt geslagen in augustus 1979 en het resultaat mag er zijn. Bijzonder is dat het gehele project met behulp van leerlingen wordt uitgevoerd. 

Knipsels uit de periode 1976 – 1979

piershil-knipsel-krediet-molenpad-1976 piershil-knipsel-llbouwen-molenpad-1979 piershil-knipsel-saneren-molenpad-8jan1976 piershil-knipsel-speelplaats-molenpad-1979 piershil-knipsel-verkocht-molenpad-1977 piershil-molenpad-krediet-renovatie-11maart1977

Updated: februari 11, 2015 — 7:43 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.