Het gemeentehuis van Korendijk en de gemeentelijke werkplaats aan de Steegjesdijk te Piershil worden voorzien van zonnepanelen. Offertes worden op korte termijn uitgezet, ook lokale bedrijven krijgen een kans. Wethouder Gerard den Boer, met het aspect ‘duurzaamheid’ in de portefeuille, is enthousiast over de plannen.
,,Het past helemaal binnen onze denkwijze, in een groter verband zijn we ook bezig met diverse samenwerkingsverbanden op het dit gebied.” Hij doelt daarmee op de intensieve samenwerking tussen de Hoeksche Waarde gemeenten op het gebied van duurzaamheid. ,,Onlangs is besloten dat er net als op de Veluwe opladers worden geplaatst langs de fietsroutes in de Hoeksche Waard. In Korendijk zijn de dijken bij Nieuw-Beijerland en Tiengemeten aangewezen als oplaadpunt.” Het is daarbij de gedachte dat fietsers na een bezoekje aan een terras weer met een opgeladen accu op pad kunnen, er worden geen kosten voor het opladen in rekening gebracht. Korendijk is ook actief binnen een samenwerkingsverband van 17 regionale gemeenten. Het openen van een Internet-loket, bedoeld voor objectieve antwoorden en adviezen aangaande duurzaamheid, zal in dat kader op korte termijn een eerste aanzet zijn.
De plannen met de zonnepanelen staan niet op zich, eerder was Korendijk al blikvanger met een grootschalig initiatief voor particulieren. ,,Daarvan is goed gebruikt gemaakt, er is in ruime mate ingeschreven op de mogelijkheid om gezamenlijk zonnepanelen in te kopen.” In een volgende fase zal er worden gekeken naar de gymzalen en andere gemeentelijke gebouwen in Korendijk, ook die moeten op termijn worden voorzien van zonnepanelen. Binnen de plannen voor duurzame energie wordt ook over wind nagedacht, juist in de gemeente die in een koppige strijd met de provincie verwikkeld lijkt. “Wij zijn niet koppig hoor, wij willen graag 15 megawatt windenergie leveren. Alleen op een plaats waar wij de voorkeur aangeven.” De gemeente gaat wellicht nog verder dan dat. Onlangs is een vergunning verleend aan een particulier, naast zijn bouwstede komt een 15 meter hoge windmolen met een verwachte opbrengst van 30.000 kilowatt op jaarbasis. ,,We gaan dat zeer aandachtig volgen. Bij gebleken succes zal er ook zo’n molen ten behoeve van de stroomvoorziening van onze gemeentewerkplaats worden geplaatst.” Niet alleen duurzame energie is nu als speerpunt bestempeld. Bij de woningcorporatie HW Wonen is de vraag neergelegd hoe om te gaan met woningbestand uit de jaren zestig en zeventig. Er volgt een gesprek over een goede isolatie voor alle huizen. ,,We kijken over de hele breedte bij renovaties ook naar het gebruik van duurzame materialen, isolatie en led-verlichting, we zijn er fanatiek mee bezig.”
Knipsel ‘Gemeente zet in op gebruik zonnepanelen’ – Algemeen Dagblad 28 januari 2015