Bedijking – De hil van Pier: Piershil

Keizer Karel V, graaf van Holland en Zeeland, gaf Cornelis van Almonde, Cornelis van Oversteeg, Heer Arens en Adriaan van Dorp (en hunne consorten) op 8 maart 1515 toestemming (octrooi) om het gebied “Ommeloop van de Groot- en de Klein Puttermoer” te laten bedijken. In 1524 (1525) was het Frederik van Renesse, Heer van Oostmaal, die zodoende de bedijking van het gebied kon voltooien. Later kregen de polders en het daarin gestichte dorp de naam Piershil. In dit gebied waren enige hoogten die tijdens vloed niet werden overspoeld.

Op deze “hillen” werden woningen gebouwd voor veewachters, die in de zomer het grazende vee gadesloegen. In de herfst trokken zij ganzenlijnen, om deze in grote getale aanwezige vogels te vangen. Eén van deze veewachters heette Pieter (kortweg Pier) en de naam Piershil, de hill van Pier, was geboren. Bekende afleidingen waren ook Pittershil en Puttershil.

Kaart ‘Toestand rondom Piershil’ – circa 1516 

kaart-1516-gors-piershille

Knipsels ‘De Hil van Pier ontdekt’ – 2005

In 2005 ontdekte de archeologische werkgroep Tablis de oorsprong van het dorp Piershil. Een nog steeds intacte “hil” werd gevonden in een perenboomgaard aan de Sluisjesdijk. Het gevonden scherfmateriaal wees op 15e eeuwse bewoning in dit gebied.

Hil van Pier-Kompas-23-09-2005 Hil van Pier-Maasstad-23-09-2005 knipsel-eeuwenoude-woonheuvel-dordtenaar knipsel-eeuwenoude-woonheuvel-rd-01-27juli2005 knipsel-eeuwenoude-woonheuvel-rd-02-27juli2005

Schilderij ‘De Hil van Pier’

Piet Kranenburg toont het schilderij dat voor hem is gemaakt. Zo moet het er in 1525 ongeveer hebben uitgezien!

piet-kranenburg-schilderij-dehilvanpier schilderij-dehilvanpier

Filmpje ‘De Hil van Pier’ – 23 juni 2012

In de fruitkwekerij van Piet Kranenburg aan de Sluisjesdijk te Piershil ligt de stichtingsplaats van het dorp: de hil van Pier. Deze verhoging (hil, heuvel) is te zien tussen de fruitbomen door, het land loopt duidelijk waarneembaar op tot de top van de hil. In 2005 onderzocht de archeologische werkgroep Tablis de oorsprong van het dorp Piershil. Bij deze nog steeds intacte “hil” werden in de nabijheid (langs het water) vondsten gedaan. Het gevonden scherfmateriaal wees op 15e eeuwse bewoning in dit gebied. In dit filmpje van 23 juni 2012 laat Piet Kranenburg de hil zien en de vindplaats langs het water.

Updated: april 2, 2017 — 3:18 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.