Het Herdenkingsmonument Korendijk in Piershil (gemeente Hoeksche Waard) werd in 1998 opgericht ter nagedachtenis aan drie groepen slachtoffers: tien medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen, een Nederlandse militair die tijdens de ‘koloniale oorlog in Indonesië’ in het voormalige Nederlands-Indië sneuvelde en twee slachtoffers van de watersnoodramp in 1953. In 2011 werd het Monument Burgerslachtoffers WO2 Korendijk onthuld en zijn de twee monumenten samengesmolten tot één. Ook werd in 2011 de naam van Gerrit van Hal toegevoegd aan het drieluik, deze was in 1998 over het hoofd gezien.
Het drieluik uit 1998 werd op initiatief van een plaatselijk comité en de Vereniging Oud Militairen Indiëgangers gerealiseerd. De uitbreiding van het monument in 2011 kwam tot stand op initiatief van de Werkgroep Monument Burgerslachtoffers WO2 Korendijk. Deze werkgroep ontstond op voorstel van burgemeester Melissant-Briene, nadat Henk van den Heuvel en Krijn Bakker uit Piershil groen licht hadden gekregen om werk te maken van de herdenking van alle (burger-)slachtoffers. Adriaan Bijl uit Goudswaard en Ger Jansen uit Zuid-Beijerland sloten zich aan bij deze werkgroep. Architect Mart Ros tekende voor het ontwerp. Hij koos er voor om het nieuwe monument op te richten rondom het reeds bestaande monument. Door het effect van de bijbehorende taxushaag ontstond één groot nieuw geheel, opgebouwd uit de twee monumenten.
Foto’s ‘Herdenkingsmonument Korendijk’
Het oorspronkelijke monument is onthuld op 4 mei 1998, door burgemeester B. Kolbach.
Op 4 mei 2011 is het uitgebreide monument onthuld, door burgemeester R. Melissant-Briene, Adriaan Bijl (werkgroep) en Krijn Bakker (werkgroep).
Het Herdenkingsmonument Korendijk is samengesteld uit een drieluik (uit 1998) en een tien meter lange strip (uit 2011), rustend op metalen paaltjes.
Het drieluik bestaat uit donkergrijze marmeren platen. De gedenkplaten zijn 70 centimeter hoog en 8 centimeter diep; de buitenste zijn 1 meter 20 breed, de middelste is 1 meter 60 breed. Het drieluik bevat de namen van drie groepen slachtoffers: – oorlogsslachtoffers van de bezettingsjaren; – militairen die tussen 1945-1950 sneuvelden in het voormalige Nederlands-Indië; – slachtoffers van de watersnoodramp in 1953.
De tien meter lange strip is vervaardigd van metaal en voorzien van de namen en leeftijden van de burgerslachtoffers WO2 uit de voormalige gemeente Korendijk. Het geheel wordt omrand door een groene wand, een anderhalf meter hoge taxushaag.