1903 – Het rijtuig van Kleijnenberg

Het rijtuig van de heer E.A. Kleijnenberg staat op de eerste heul; op die plaats eindigt de Voorstraat en begint de Oud-Piershilse weg.

Op deze plaats kwamen drie wateren samen: de Watering die langs de weg stroomde naar het dorp, het Klaasgat dat naar de Sluisjesdijk liep en de Nieuwe Watering, die met een wijde boog door de polder ging. Bij de tweede heul ging deze onder de Oud Piershilse weg door en kwam tenslotte uit in de Oosthoek. Alleen wanneer de sluis was geopend stroomde het water in deze drie wateren. Dat gebeurde wanneer overtollig water uit de polders moest worden afgevoerd.

Vooral op onderstaande ansichtkaart is te zien dat dit een schilderachtig plekje was, door het geboomte en het struikgewas. Langs het Klaasgat waren uitgestrekte grienden met wilgen, elzen, wilgenrijshout, bramen, wilgenroosjes en andere waterplanten. In 1910 waren die grienden er nog. Langs de Nieuwe Watering was er toen nog een griend dicht bij het tramstation; de andere grienden waren al gekapt en gerooid.

Op deze wateren werd bij vriezend weer druk geschaatst, voor de ijsbaan op het Piershilse Gat vertrouwd was. De kerktoren steekt nog net boven het geboomte uit. De oude boerderij rechts achter de bomen is aan het einde van de jaren tachtig gesloopt; deze was toen van Piet Verhulp aan de Voorstraat 49.

Van onderstaande foto werd ook een ansichtkaart gemaakt. Helaas werd er een verkeerde aanduiding gebruikt: Nieuw Piershilsche weg staat er abusievelijk op de kaart gedrukt.

Foto ‘Oud Piershilse weg’- 1903

oudpiershilseweg-kleijenberg-1900

Ansicht ‘Nieuw Piershilscheweg’ – 1903

Updated: maart 5, 2024 — 10:37 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.