1910 – ‘Het Blindenhuisje’

Jarenlang stond aan de Oudendijk, tegenover het begin van Oosthoek (vanaf de richting Nieuw-Beijerland), het zogenaamde ‘Blindenhuisje’. Dat huisje stond, zoals is te zien op de luchtfoto uit 1956, in de polder Klein-Piershil, aan de overzijde van de splitsing Oudendijk-Oosthoek.

Luchtfoto – 1956

piershil-luchtfoto-oudendijk-1956

Oorspronkelijk stond er een wit huisje, dat werd gesloopt in 1961.  Daarna is er wat modernere variant gekomen, die ook iets dichter bij de weg stond. Dit werd ook het blindenhuisje genoemd. Ook dat huis is later weer afgebroken.

Over de naam van het huisje doen diverse theorieën de ronde; de meest aannemelijke is die waarin wordt gesteld dat het huisje eigendom was van een blindeninstituut uit Zeist.

Ook in de oude geschriften wordt over een ‘Blinde vrouw’ en een locatie ‘Blinde vrouw’ gesproken:

ca. 1675: Lamberta was koeiewagtster (in het document wordt gesproken over haar beperkte zicht)

1739: …de ettinge van seker eijnde dijck van Oud Piershil beginnende van het dorp Noordwaarts op en dan oostwaarts streckende tot de Blinde Vrouw met sijn plantagien daarop en aanstaande en schaftgelde op een huijs en schure Bomen etc int geheel waardigh bevonden en somme van f 800-0-0. Nogh de Ettinge van een eijnde dijck  gelegen om de Polder van Nieuw Piershil Beginnende van de voors Blinde vrouw…

1801: De grasettinge van een einde der Oud Piershilsche  Ringdijk onder Piershil strekkende van de aasluitinge van de Nieuw Piershilschendijk aan de Blinde Vrouw den Oosthoek door tot aan t gescheit met Bastiaan t Hart aan het van ouds genaamde Klompsche hek benevens het recht van eeuwigdurende erfpacht van een gedeelte dier dijk daarin de Oosthoek het huis en getimmerte van Abraham Troost op staat en dus op dat getimmerte gevestigd groot s jaars…

Foto ‘Het eerste blindenhuisje’ – 1910

Het huisje werd ten tijde van deze foto bewoond door Huug Vogelaar en Anna van Bockhove. De naam ‘blindenhuisje’ is ontstaan omdat het eigendom was van een blindenstichting uit Zeist. Daarom ging de heer Vogelaar tweemaal per jaar in pak en met zijn hoge hoed met deuk, want dat was verplicht voor minder bedeelden, naar het gemeentehuis van Piershil om de huur te betalen.

piershil-oudendijk-eerste-blindenhuisje

Foto ‘Blindehuisje’ – jaren zestig

Op deze foto, gemaakt in de jaren zestig van de vorige eeuw, is dat huisje te zien. Met daarvoor de bewegwijzering en de Oudendijk richting Piershil. De weg helemaal links is de Oosthoek waarover, precies op dat punt, ook de RTM-tram overstak om even verderop richting het centrum van Piershil af te buigen. De hond is ‘sjerrie’ van de familie Leen vd Sluis en het jongetje is hun toenmalige buurjongen, Dick van Leenen. Het huis werd ten tijde van deze foto bewoond door de familie Izelaar.

piershil-oudendijk-blindenhuisje

Foto’s ‘Het tweede blindenhuisje’

piershil-oudendijk-blindenhuisje-01 piershil-oudendijk-blindenhuisje-02 piershil-oudendijk-blindenhuisje-03 piershil-oudendijk-blindenhuisje-04 piershil-oudendijk-blindenhuisje-kl

Foto’s ‘Uit het album van Marie’

Deze twee foto’s komen uit het album van Marie Vogelaar. Familieleden bij het blindenhuisje, de bovenste foto werd gemaakt in september 1946.

piershil-oudendijk-albummarievogelaaar-sept1946 piershil-oudendijk-blindenhuisjes-albummarievogelaar

Updated: augustus 10, 2016 — 3:14 pm
 1. Mijn schoonmoeder, Maaike Krijna Izelaar, geboren 1902, heeft waarschijnlijk met haar ouders in het huisje gewoond.
  In 1946 was haar moeder reeds jaren overleden en ook opa Izelaar is in of iets na w.o. 2 overleden in Rotterdam.
  De vraag is welke Izelaar na de oorlog in het huisje woonde.
  Het is overigens nauwelijks voor te stellen dat de familie Izelaar met 17 kinderen in dat piepkleine huisje woonde.
  Mijn vraag is of bekend is wie de personen zijn op de 2 foto’s.
  Het kleine meisje lijkt sprekend op mijn schoonzus Aria Jannigje. Het moet wel familie zijn.
  Bij voorbaat dank voor je antwoord.

  1. Hallo Hans , ben je nog bezig met je onderzoek ?
   Ik heb een tante die aria izelaar heet ,en is de zus van mijn moeder .
   Ik weet dat me opa Dirk Izelaar uit piershil komt ,deze is rond 1980 overleden in Rotterdam
   Mocht je nog vragen hebben mag je me bellen en of mailen
   Mijn nummer is 06-55174749
   Anders succes met je onderzoek

   1. Hallo Bart,

    Ik lees nu pas je reactie uit de maand mei. Ben niet meer zo actief met familieonderzoek.
    Ik heb je opa Dirk een keer ontmoet in Rotterdam IJsselmonde toe ik mijn schoonmoeder begeleidde.
    Ze had haar broer jaren niet ontmoet. De familieband was niet zo close.
    Maike Krijna is in 1997 overleden. Ze vertelde niet zoveel over haar verleden, jammer.
    Ik zou meer willen weten
    Moeder Izelaar is op 56;jarige leeftijd overleden. Mijn vrouw Jannigje Aria is in 1941 geboren uit het huwelijk met Eliza van
    ‘T Hof. Ik zou graag meer weten over die familie maar heb tot nu toe weinig kunnen vinden.
    Eliza van ‘t Hof was een zeer gesloten persoon maar ik ben ervan overtuigd dat het bijzonder rustige karakter van mijn vrouw Jannie van hem afkomt. Jammer, de weinige keren dat ik hem heb ontmoetvwas er nooit een gesprek over devzaken die me nu zeer interesseren. Als jij iets weet, bel me dan.
    Het tel nr is 010 2204050

 2. Mijn moeder, Trijntje Dekker, dochter van Hendrina Vogelaar, is in 1925 in het eerste blindenhuisje geboren. Eind vorig jaar is ze overleden. Maar dit huis is tot haar dood haar enige en echte ‘ouderlijk huis’ geweest, ook al was het er al jaren niet meer.
  Familie Izelaar ken ik ook. Enkele nakomelingen, Huug en Jan, zijn (waren) van mijn generatie en we zagen er regelmatig bij verjaardagen en zo.
  Ik denk dat Marie Vogelaar, waar enkele foto’s hier boven vandaan komen, de Marie Vogelaar uit de Achterstraat in Nieuw-Beijerland is. Zij is in de corona-tijd overleden.
  Ik zal mijn vader, Govert Zwart, eens vragen of hij hier nog iets meer van weet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.