1915-1947 – In de bocht bij Greijn

Deze foto’s zijn gemaakt in ‘de bocht bij Greijn’, daar waar de Molendijk over gaat in de Oudendijk. Onderstaande foto werd gemaakt in 1915, toen alleen het huis van de familie Greijn in deze bocht stond. Later is links daarvan nog een huis gebouwd. Oorspronkelijk kwam de Fam. Greijn van Zuid-Beijerland. De eerste Greijn die in Piershil werd geboren was Cornelis Greijn, op 13 juni 1814. Cornelis trouwde met Johanna Maaskant (geboren op 23 maart 1814). Samen kregen ze één zoon, genaamd Cornelis Greijn, geboren op 16 september 1855.

Vanaf deze tijd woonde de familie Greijn in de bocht. Het huis en de bocht zelf worden nog steeds aangeduid met deze familienaam door de oudere Piershillenaars. De laatste bewoners in deze bocht van het geslacht Greijn waren Jan en Nel Greijn, zij woonden daar met hun kinderen Ab, Hilda en Cees tot september 1974 in deze bocht. Jan (Cornelis) Greijn werd geboren op 28 april 1922 en was een zoon van Abel Greijn (geboren op 27 oktober 1887). Abel op zijn beurt was een zoon van de eerder genoemde Cornelis Greijn.

Foto ‘Huize Greijn’ – 1915

Van links naar rechts: De gezusters Nel Greijn, Leens Greijn en Lijn Greijn, vader Abel Greijn, Stijna Luymes en Marie Wolters.

piershil-oudendijk-huizegreijn-1915

Foto’s ‘In de bocht’ – Circa 1970 en 14 augustus 2009

piershil-oudendijk-14aug2009

Aan het einde van de Molendijk bevonden zich enkele rijen iepen die ook op de Oudendijk hun weg vervolgden. Op de driesprong van deze twee dijken en het Nieuwe Dijkje (nu Spuiweg) nestelden tientallen kraaien en het daar aanwezige huis heette ‘het Kraaienest’. Van oudsher wordt Piershil met dezelfde naam betiteld en de inwoners worden ‘kraaien’ genoemd.

Foto’s ‘Pontfahrt nach Simonshaven’ – 1942

De foto’s hier onder van de PTT werden gemaakt rond 1942 door Adriaan Bakker. Op de foto van de twee mannen in de paal is links zijn zoon Nico te zien. De PTT voerde werkzaamheden uit op de plaats waar de Molendijk eindigt en de Oudendijk begint. Let ook op het bordje ‘Pontfahrt nach Simonshaven’.

piershil-oudendijk-bocht-1942-02 piershil-oudendijk-bocht-1942-01

Foto ‘Zuidelijke kant’

Deze foto is gemaakt aan de zuidelijke kant van de Oudendijk, in de bocht. Op de foto hierboven, achter de palen, poseerden deze dames. Op de bovenste rij zien we Lijntje Veerman, Jaantje Rozendaal en Corrie Veerman. Onderaan Ko van Vliet, Jenny Korevaar en Janny van der Stek.

piershil-oudendijk-bocht

Zie ook: 1947 – Wim Hoepel op de motor

Updated: mei 22, 2024 — 9:35 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.