1712 – Dijksigt en de Ponderosa

Aan de Oudendijk te Piershil ligt het pand dat werd aangeduid met namen als ‘Ponderosa’ en ‘Dijksigt’. De naam ‘Ponderosa’, die door Piershillenaars werd gebruikt, was afkomstig uit de toenmalige populaire TV-serie Bonanza. Het was in die TV-serie de thuishaven van de familie Cartwright. In het begin van de twintigste eeuw was het pand al in bezit van Roel en zijn zus Leuntje Zonneveld. De boerderij is in de jaren vijftig van ouderdom in elkaar gezakt. Het huis is blijven staan en er is een kleinere schuur  aangebouwd. In de jaren zeventig heeft de familie Maljers het pand ingrijpend laten verbouwen, daarna heeft de familie Van der Hof hier gewoond en vervolgens de familie Molenaar. Vanaf de jaren negentig woont de familie Bosman in het huis.

Foto ‘Boerderij van Zonneveld’

Op deze foto uit de jaren dertig is de boerderij in volle glorie te zien. Bij de kar links staat Cor Zonneveld, rechts staan de bewoners van de boerderij: broer en zus Roel en Leuntje Zonneveld. De kar was een zogenaamde tilbury, bij afwezigheid van auto’s destijds bedoeld voor personenvervoer. De kap kon ook naar beneden. De twee ‘huizen’ rechts staan er nog steeds, de schuur is verdwenen. De ruimte tussen de twee huizen wordt een ‘kiel’ genoemd. Vooral vanwege het feit dat sneeuw zich daar ophoopt, met alle gevolgen van dien, wordt deze bouwstijl tegenwoordig zoveel mogelijk vermeden. De Oudendijk is op de achtergrond nog net te zien. Het luikje rechts werd gebruikt om verbaal de gappende jeugd uit de fruitboomgaard te verjagen.

piershil-boerderij-zonneveld-oudendijk

Knipsel ‘Bouwval omgetoverd’ – 2 november 1972

piershil-knipsel-oudendijk-dijksigt-2nov1972-01 piershil-knipsel-oudendijk-dijksigt-2nov1972-02 piershil-knipsel-oudendijk-dijksigt-2nov1972-03

Foto ‘Dijksigt’ – eind jaren zeventig

dijksigt-eindjarenzeveentig

Foto’s ‘Dijksigt’ – 18 april 2011

piershil-oudendijk-dijksigt-18april2011-01 piershil-oudendijk-dijksigt-18april2011-02 piershil-oudendijk-dijksigt-18april2011-03 piershil-oudendijk-dijksigt-18april2011-04 piershil-oudendijk-dijksigt-18april2011-05 piershil-oudendijk-dijksigt-18april2011-06

Foto ‘Bosmanmolentje in de achtertuin’ – 2012

Deze foto werd gemaakt op 30 april 2012; in de achtertuin is symbolisch een bosmanmolentje geplaatst.

piershil-oudendijk-bosman-molentje-30april2012

Updated: juni 9, 2016 — 12:18 pm
 1. Beste Henk,wat een leuk artikel over de Ponderosa.
  Ik heb als voormalige buurman (tuinder) echter een aanvullende opmerking wat betreft de bewoning.
  Na de fam Maljers heeft de fam van der Hof er gewoont ,dit waren twee vrijgezelle dames en een broer Zij zijn later naar Frankrijk gegaan en daarna heeft de fam Molenaar er gewoont .
  De fam Bosman woont er vanaf de jaren negentig .

  m.vr.gr Piet de Lange.

  1. Bedankt Piet, is toegevoegd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.