1898 – Het begin der RTM in de Hoeksche Waard

piershil-rtm-logoDe Rotterdamsche Tramweg-Maatschappij (RTM) werd in 1878 opgericht om paardentrams te Rotterdam te exploiteren. Later werden hier stoomtrams aan toegevoegd en dus werd de RTM geraadpleegd toen men ten zuiden van Rotterdam de vervoersproblemen wilde oplossen.

“Zaterdag 30 April 1898 zijn we den dienst van de stoomtramlijn Rotterdam – Hoeksche Waard officieel wezen openen. Heerlijke zonneschijn, bloeiende vruchtbomen, malsche weiden, jonggroene velden, geurige lentelucht, blijde gezichten, wapperende vlaggen, gejuich en geknal, ’t was een een feestrit van Rotterdam naar Numansdorp en terug. Er werd getoast op velerlei en op de Middelsluis te Numansdorp hield de heer J.A. Overwater eene roerende slotrede en dronk champagne met rentmeester Vlielander en burgemeester Kluifhoofd. Daarna vierde Numansdorp de intrede in den nieuwen tijd met eene muziekuitvoering en een schitterend vuurwerk op de oude Zomp en eene vrolijke danspartij in het Wapen van Cromstrijen”.

De intrede van de RTM leidde tot de opening van de lijnen Rotterdam – Zuid Beijerland en Krooswijk – Oud-Beijerland op 2 mei 1898. Op 1 mei 1903 werd de lijn Oud-Beijerland – Goudswaard in gebruik genomen terwijl op 15 juli 1904 het traject Blaaksche Dijk – Strijen werd geopend. Ook op Voorne Putten en in Zeeland werden diverse lijnen geopend. De RTM onderhield zelfs stoombootdiensten om aansluiting op de verschillende tramlijnen te waarborgen. Op 30 april 1900 werd de bootdienst Numansdorp haven – Zijpe (Zeeland) geopend en op 15 oktober 1900 volgde de bootdienst Numansdorp Haven – Willemstad.

Knipsel ‘De tram werd met gejuich en champagne ingehaald’

piershil-rtm-opening-tramlijn

Document – publicatie burgemeester Klaaswaal – 1898

piershil-rtm-document-klaaswaal-1898

Hoewel de tram ‘met gejuich en champagne werd binnengehaald’ en het de meeste gebieden uit een isolement haalde was het enthousiasme niet bij iedereen even groot. Het was gedaan met de rust op het platteland en doordat de tramrails soms dwars door drukke dorpskernen werden getrokken stond het aspect veiligheid vaak ter discussie. De tram kreeg de bijnaam ‘Moordenaar’ door de vele ongelukken met dodelijke afloop.

Aankondigingen De Fonkert – begin in 1882 en einde in 1998  

piershil-rtm-opening-fonkert-1882 piershil-rtm-sluiting-fonkert-1898

Afbeeldingen Obligatiecoupons

rtm-coupons-obligaties

Updated: februari 11, 2015 — 6:56 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.