1903 – RTM Halte Piershil

Na de ingebruikname van de lijn Oud-Beijerland – Goudswaard op 1 mei 1903 maakte Piershil, enkele jaren na andere dorpen in de Hoeksche Waard, kennis met de stoomtram. De tramhalte Piershil was gelegen bij de heul, aan het einde van de Voorstraat, naast het huis van de RTM-agent Anthonij Rozendaal. Dit huis werd gedeeltelijk gebruikt als stationsgebouw en café voor de wachtende passagiers. Later werd dit pand aangeduid als Voorstraat 45 en betrokken door zijn zoon Tinus en diens echtgenote Pie.

Foto ‘Het huis van RTM-agent Anthonij Rozendaal’ – 1950

De entreebewijzen werden verkocht door de RTM-agent Rozendaal, op een houten bord stond aangegeven ‘Rotterdamsche Tramweg Maatschappij – Bestelkantoor’.

Foto ‘Bestelkantoor’ – 1930

Een foto van het originele bord zoals dit in Piershil werd aangebracht, zie ook 2015 – Het bord RTM-bestelkantoor.

RTM-agent Rozendaal verstrekte ook de formulieren voor het aanvragen van een abonnement voor schoolbezoek. Naast het personenvervoer was vooral het vrachtvervoer erg belangrijk. Men kon hier een vrachtbrief verkrijgen voor het verzenden van goederen. Dagelijks werden de melkbussen meegenomen en op marktdagen te Rotterdam was het een drukte met het vee. Voor het verzenden van de post was er een apart rijtuig (post- en bagagewagen) met een postbeambte, die daarin de post uitzocht om bij een volgend dorp de daar behorende post af te geven. Deze postbeambte is te zien op de enige ansichtkaart van de tram in Piershil.

Ansichtkaart ‘Piershil Tramhalte’ – 1910

Deze ansichtkaart is afkomstig uit deze serie: 1910 – Ansichtkaarten – Serie Wed. A. Bezemer

In het achterste rijtuig staat de postbeambte. De man rechts, met het gereedschap op de schouders, is Dirk Groeneveld. Links onder de boom staat Opoe Rozendaal met haar zoontje Bert.

Van deze ansichtkaart is de originele foto bewaard gebleven, zie ook 1910 – Een originele ansichtfoto – Tramhalte.

Foto ‘Rails naar de brug en halte’ – 1938

Op deze foto van omstreeks 1938 zien we de rails en de oversteekplaats op de brug (met waarschuwingsbord). Rechts het huis van RTM-agent Rozendaal, links Voorstraat 43. Waar het spoor loopt werd later de Reigerstraat aangelegd.

De halte Piershil werd voorzien van een perron, een wachtgebouwtje, een weegbrug met weeghokje en een laadbrug om het vee gemakkelijk in de veewagen te krijgen. Het spoor liep aan beide zijden van het perron zodat hier ook kon worden gepasseerd.

Foto’s ‘Het perron’ – 1934 en 1956

Op deze foto uit 1934 is het perron in Piershil mooi te zien, het jongetje is Arend Rozendaal.

Hier zien we uit een ander tijdperk de M1802 ‘Zwaluw’, bij het perron van Piershil, op 11 april 1954.

Foto ‘Het wachtgebouwtje’ – 1947

Op het wachtgebouw stond met statige letters ‘PIERSHIL’ aangegeven. Foto’s daarvan zijn bijzonder schaars, ook in alle tot dusverre verschenen boekjes over de RTM is er geen enkele gepubliceerd. Dat komt omdat er bij Piershil niet een echt tramhuis was, zoals bijvoorbeeld in Zuid-Beijerland aan de Schenkeldijk. Op dat soort haltes werd de stationsnaam met een houten bord aangegeven, ook van Klaaswaal en Strijen zijn dergelijke foto’s bekend. Bij Piershil was er meer sprake van een wachthokje, het was veel kleinschaliger allemaal. Het blijkt een zeldzaam type te zijn, voor zover bekend stonden alleen in Renesse en Noordwelle dezelfde hokjes. Op de foto van Renesse krijg je een prima beeld van het hokje, zoals dat ooit ook in Piershil stond.

Uit het familiearchief van de familie Hoepel kwam dit fraaie exemplaar van 3 juni 1947 tevoorschijn. Bij de halte Piershil staan Piet en Janus Hoepel. Geen houten bord, maar in reliëf in het beton: (PIE)RSHIL. Het uniform is een zogenaamd H.A.R.K.-uniform, zie ook 1946 – Reclameplaatje voor H.A.R.K.

Foto ‘Zicht op de brug en weegbrug’ – 1925

Deze foto is vergeleken met de ansichtkaart precies vanaf de andere kant gemaakt; vanaf de Oud Piershilse weg dus. Links zien we de heul, waar een persoon over loopt, rechts daarvan de brug die was aangelegd voor de tram. Helemaal rechts is de weegbrug te zien.

De bieten liggen klaar voor vervoer bij de RTM-halte van Piershil. Links is het weeghokje te zien, de wagon staat op de ‘reserverails’.

Foto ‘De laadbrug’ – 1934

Mach, Loon en Gre Rozendaal zitten op de laadbrug bij de halte Piershil. Onderaan is de rails te zien van deze laadplaats. Bijvoorbeeld vee liep hier op gelijke hoogte met de geopende wagon en kon zo eenvoudig worden geladen. De doorgaande rails was aan de andere kant van deze laadbrug aanwezig, deze is helemaal links nog net te zien (richting Nieuw-Beijerland). Bij een snelle laadklus werd direct op het spoor geladen, aan de ander kant dus. Het hek kon dan worden opgetild en worden verplaatst naar de doorgaande lijn.

Foto ‘Sloop en nieuwbouw’ – 2 januari 2013

Hier zien we dat achter het oude huis eerst een nieuw onderkomen werd gebouwd voor Tinus en Pie. Het originele huis van de RTM-agent werd in april 2013 gesloopt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.