1956 – De bus vervangt de tram

Na kritische vragen in de Rotterdamse raad werden bepaalde tramritten vervangen door busritten en vorderde officier van Justitie mr. S.J. vd Hoeven een gerechtelijk vooronderzoek tegen de RTM. Ook deed het Nieuwsblad voor de Hoeksche Waard een eigen onderzoek met schokkende uitkomsten en barstte de kritiek op de RTM los.

Ook Burgemeesters uit de Hoeksche Waard stapten eigenhandig de baan op om een inspectie uit te voeren. Niet lang daarna werd bekend gemaakt dat het gebeurd was met de tram. Vanaf februari 1957 werd begonnen met het opbreken van de rails in Flakkee en later in het jaar volgde de rails in de Hoeksche Waard. Ook daarna bleef de RTM de gemoederen bezig houden. Bij veel mensen bestond er onvrede over het busvervoer, de weinige zitplaatsen, lange wachttijden en chaotische overstaptaferelen. Het aanwezige busmaterieel was nog niet voldoende om de reizigersstroom te verwerken. Bijkomende pech was de brand in de busremise op zondag 24 februari 1957 waarbij 8 autobussen door de vlammen werden vernietigd. Uiteindelijk werd de zaak zelfs in een Tweede Kamer debat besproken en werd opgeroepen de RTM een eerlijke kans te geven.

Artikel ‘Felle kritiek’

rtm-bus-fellekritiek-raadpiershil

Knipsel ‘Ingezonden brief’

rtm-bus-klacht01 rtm-bus-klacht02

Knipsel – Bussen-wee 

rtm-bus-gedicht01 rtm-bus-gedicht02 rtm-bus-gedicht03

Knipsel ‘In Poortugaal nog bozer’

rtm-bus-poortugaal-nogbozer

Knipsel ‘Voorne-Putten wacht af’

rtm-bus-voorne-putten-wachtaf

Het duurde even, het aantal reizigers liep met 10 procent terug, maar tenslotte werd de bus geaccepteerd als goed alternatief voor de tram. Op Voorne Putten was de rails in beduidend betere staat en duurde het tot 14 februari 1966 voor ook hier de tram voorgoed verdween. Het verdwijnen van de tram in de Hoeksche Waard geschiedde dus abrupt.

Knipsel ‘Hoe komt dat?’

rtm-bus-hoekomtdat

Knipsel ‘Nieuwe tarieven’

rtm-bus-nieuwe-tarieven

De Piershillenaar Johan van der Linde herinnert zich anno 2006 nog precies hoe dat ging. “Destijds was ik dienstplichtig militair. Toen ik vertrok, in 1955, heb ik per tram de reis naar Rotterdam gemaakt. Toen m’n diensplicht erop zat, in 1957, was er ineens geen tram meer en ben ik per bus weer thuisgekomen”.

Ansicht – RTM Bus in de kerstraat van Nieuw-Beijerland

rtm-bus-kerkstraat-nwbeijerland

Updated: februari 11, 2015 — 6:51 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.