2014 – Een verrassing vanuit Zwitserland

Wat begon als een reactie op de artikelen over de Bosman-molens op de website piershil.com, eindigde in een mailwisseling met een Zwitser en de ontdekking van een unieke foto uit de RTM-historie van Piershil. Want nadat de in Piershil woonachtige webmaster Henk van den Heuvel en de in Zwitserland woonachtige Karl Föllmi ontdekten familie van elkaar te zijn (Bas Bosman, de oprichter van de wereldberoemde molenfabriek in Piershil was de opa van Karl. Klaasje, de zus van Bas, was de oma van Henk) leverde Karl enkele prachtige foto’s, die door zijn vader 65 jaar geleden zijn gemaakt. Eén van de foto’s toont de RTM-tram, compleet met stoomlocomotief, nabij de halte Steegjesdijk te Piershil.

Vanuit Lausanne liet Karl weten: “Mijn vader, eveneens Karl geheten, werkte eind jaren veertig en begin jaren vijftig bij Bosman. Hij is getrouwd met Jany Bosman. Hij maakte wel vaker foto’s, vooral in de omgeving. Van deze foto uit 1949 was nog niet vastgesteld waar hij werd gemaakt, leuk om te horen dat het dus Piershil blijkt te zijn”.

Ook RTM-kenner Bas van der Heiden, aan wie het fraaie exemplaar inmiddels is aangeboden, is enthousiast: “Een prachtige ontdekking, foto’s van de tram in Piershil zijn zeer schaars. Dit is een topstuk, een mooie aanvulling op mijn collectie. Op de foto zien we de stoomlok 2 welke behoort tot de serie RTM 1-6, die de RTM in 1905 in dienst nam. Deze serie is gebouwd bij de Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel, gevestigd te Amsterdam, fabrieksnummer 138. Stoomlok RTM2, met een gewicht van 20 ton, kwam bij de RTM op 1 juli 1905 in dienst. In 1955 kwam deze locomotief buiten dienst te staan en werd op 19 januari 1956 aan de Stieltjeskade te Rotterdam aan boord van een schip gezet en vervolgens afgevoerd naar een sloperij”.

Foto ‘Een verrassing vanuit Zwitserland’- 2014

Deze foto van de dampende RMT-tram werd in 1949 gemaakt op de Steegjesdijk van Piershil. Fotograaf Karl Föllmi stond met zijn rug naar de uitgang van het Bosman-terrein. Het huis wat helemaal rechts nog net is te zien, door de ramen van de wagon, staat er nog steeds. Het huis links is gesloopt vanwege de aanleg van de randweg Buitenom.

piershil-steegjesdijk-rtm-stoomloc-1949

Waar werd de foto gemaakt?

Op deze foto van 27 februari 2014 is goed te zien waar de foto werd gemaakt. Het huis achter de rode auto is Sluisjesdijk 17, bewoond door de familie Van Dop. Dit huis is zichtbaar door de ramen van de wagon, helemaal rechts.

piershil-steegjesdijk-27februari2014

Ook op deze ansichtkaart zijn de twee huizen te zien, alsmede het RTM-spoor. Het voorste huis werd gesloopt vanwege de aanleg van de randweg Buitenom.  

piershil-ansicht-zondertekst-sluisjesdijk

Foto ‘Karl Föllmi in een Bosmanmolen’ – 1950

Omstreeks 1950 liet Karl zich fotograferen tijdens een karwei, in de top van een Bosmanmolen.

piershil-bosmanmolen-karl-follmi-circa1950 piershil-bosmanmolen-karl-follmi-circa1950-uitsnede

 

Knipsel ‘Unieke Zwitserse foto’ – Kompas

piershil-rtm-unieke-zwitserse-foto-kompas-23april2014

Updated: februari 11, 2015 — 6:46 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.