De RTM-haltes rondom Piershil

Nabij Piershil waren er vier tramhaltes: Oosthoekse Dijk, Piershil, Sluisjesdijk en Oostpolder.

Halte Oosthoekse Dijk

Na het verlaten van het dorp Nieuw-Beijerland werd als eerste de halte op de Oosthoekse Dijk aangedaan. Onderaan de dijk, aan de overzijde van de sloot, reeds de tram vanaf Nieuw-Beijerland naar Piershil en via een verhoging, die anno 2006 nog steeds gedeeltelijk is te zien, klom de tram naar de Oosthoekse Dijk. Na deze halte reeds de tram nog even rechtdoor en boog daarna af richting de kerk van Piershil.

piershil-rtm-halte oosthoeksedijk-toenennu piershil-rtm-halte-oosthoek

Halte Piershil (dorp)

De halte in het dorp van Piershil werd bereikt bij het kruisen van de Voorstraat. Hier was een perron en een wachthuisje.

piershil-rtm-halte dorp-toenennu

Halte Sluisjesdijk

Na de halte in het dorp reed de tram naar de Sluisjesdijk. Ook hier moest worden geklommen, net zoals de weg ‘Buitenom’ dat anno 2006 doet. Net voorbij de kruising en nog voor de Hoogeweg was hier een halte.

piershil-rtm-halte sluisjesdijk-toenennu piershil-rtm-halte-sluisjesdijk

1948: Bij het vertrek van Prins Bernhard, na een bezoek aan Bosman, is toevalligerwijs de RTM-tram op de Steegjesdijk te zien!

piershil-foto-bosman-prinsbernhard-11

Deze foto werd gemaakt in 1949, bij de halte Sluisjesdijk (meer over deze foto: klik hier). Uiterst rechts, door het raam van de wagon, is nog net Sluisjesdijk 17 te zien.

piershil-steegjesdijk-rtm-stoomloc-1949

De tram MBD73 en de wagons AB349 en AB396 op de lijn Rotterdam – Goudswaard, aan de halte Sluisjesdijk te Piershil. Deze foto is genomen door drs. A. (Ton) Dijkers op zondag 27 juni 1954. Het huis rechts is Sluisjesdijk 17.

Piershil-rtm-steegjesdijk-27juni1954

rtm-tarief-sluisjesdijk-piershil-1950

Halte Oostpolder

Al buiten Piershil, richting Goudswaard, was vanuit het dorp nog een halte te zien. De halte Oostpolder was bedoeld als laad en losplaats. Wanneer er geen vracht was en de passagiers niet om een stop hadden gevraagd reed de tram hier voorbij.

piershil-rtm-halte oostpolder-toenennu piershil-rtm-halte-oostpolder

Updated: februari 18, 2024 — 4:11 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.