De tram naast de boerderij

Omstreeks de jaren vijftig maakte de familie De Heer uit Piershil enkele unieke opnamen van de RTM-tram die dagelijks voorbij stoof. De boerderij staat er nog steeds, tegenwoordig valt het grondgebied daar onder Nieuw-Beijerland (zie ook dit artikel).

De foto’s zijn beschikbaar gesteld (en van commentaar voorzien) door Huib dekker, waarvoor dank!

Fotoserie ‘de tram naast de boerderij’

Backer & Rueb-loc met salonrijtuig verlaat Nieuw-Beijerland, en rijdt langs de Kreek richting Langeweg – Oud-Beijerland – Krooswijk.

Backer & Rueb (of Werkspoor)-loc met houten rijtuigen, rijdend langs de Kreek, richting Oud-Beijerland. De tram bevindt zich ter hoogte van het houten bruggetje, links van de foto.

Foto van fam. De Heer met een op het juiste moment passerende tram. Deze lijkt uit slechts twee rijtuigen te bestaan. Een peuleschil voor de 3-assige locomotief. De reis gaat richting Langeweg – Oud-Beijerland. Op deze foto is het, in de naoorlogse jaren, “beroemde” (in Nieuw-Beijerland!), houten bruggetje te zien.

Henchel(serie 47-50)? –loc met CD-wagen en houten rijtuigen. De tram rijdt langs de Kreek, ongeveer ter hoogte van de boerderij van de fam. De Heer. Er zal zo dadelijk aan de halte Kerkstraat in Nieuw-Beijerland gestopt worden.

Losse 3-assige lcomotief (Henchel of Werkspoor) op de baan langs de Kreek bij Nieuw-Beijerland. De loc passeert net een telegraafpaal.

Op deze afbeelding van een jager in de sneeuw, is aan de overzijde van de, met ijs bedekte, Kreek, aan de telegraafpaal te zien, waar de tramlijn loopt. Evenwijdig aan de Kreek, links naar Nieuw-Beijerland en rechts richting Langeweg – Krooswijk.

Opname vanaf het erf van de fam. De Heer, aan de Kreekkant te Piershil (echter dichter bij de dorpskern van Nieuw-Beijerland). Het is bijna niet te zien, dat de trekkracht van deze korte stoomtram, een z.g. achterstandloc is. Binnen enkele minuten zal de tram stoppen aan de halte Kerkstraat te Nieuw-Beijerland. Aan de horizon zijn zowel de molen, als de Ned. Hervormde Kerk te onderscheiden.

Tram met 2-assige stoomloc, bagagewagen en twee houten rijtuigen rijdt langs de Kreek en nadert Nieuw-Beijerland.

Updated: mei 3, 2020 — 2:17 pm
  1. Prachtige foto’s uit de goede oude tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.