Het materieel op de foto’s

Op de foto’s van tram, gemaakt in en nabij Piershil, zijn twee totaal verschillende trams te zien. Dat komt door de introductie van de dieseltram aan het einde van de jaren veertig.

piershil-rtm-materieel-logos

Foto’s – de Reiger (dieseltram)

Het exemplaar dat op de foto van Oosthoekse Dijk is te zien, is de zogenaamde ‘MABD 1602 Reiger’ (dieseltrams kregen veelal de namen van vogels toebedeeld). Deze werd gebouwd in 1950 en kwam na de Watersnood terecht in de Hoeksche Waard. Dit motorrijtuig heeft 6 zitplaatsen in de eerste klasse,17 in de tweede klasse en een bagageafdeling.

piershil-rtm-halte-oosthoek

Ook op de foto van 29 september 1956 is diezelfde M1602 ‘Reiger’ te zien, klimmend richting Steegjesdijk. Op de achtergrond zijn de huizen aan de Voorstraat en in de Heullaan te zien.

piershil-rtm-naar-sluisjesdijk-m1602-29sept1956

Op deze foto ziet u diezelfde ‘Reiger’ zoals deze in het museum te Ouddorp bewaard is gebleven.piershil-rtm-materieel-reiger

Foto’s Stoomtram

Op de veel oudere foto van de halte Piershil Dorp staat de stoomtram te wachten op vertrek richting Nieuw-Beijerland. Achter de twee rijtuigen voor de passagiers is de postwagen, met postbeambte, te zien. In deze wagen werd de post in ontvangst genomen en deze werd tijdens de reis al gesorteerd.

Op deze foto (en uitvergroting daarvan) van Adriaan Bakker is de stoomtram te zien, rijdend op de Steegjesdijk, tijdens de laatste stoomrit in ons dorp. Op de voorgrond is de bevroren haven zichtbaar, links achter de schuur van Bosman.

piershil-rtm-stoomtram-steegjesdijk piershil-rtm-stoomtram-steegjesdijk-zoom

Op deze foto ziet u zo’n zelfde stoomtram zoals deze in het museum te Ouddorp bewaard is gebleven. Inclusief de blauwe postwagen!

piershil-rtm-materieel-stoomtram

Updated: februari 18, 2024 — 4:11 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.