RTM: Boeken en Films

Over de tram zijn talloze boeken geschreven. De hier getoonde boeken betreffen een door mij gemaakte selectie op basis van relevantie voor het dorp Piershil en omgeving.

RTM Boekjes – Bas van der Heiden

De uit Klaaswaal afkomstige Bas van der Heiden is de samensteller van verscheidene RTM-boekjes. Aan de hand van een bepaald thema wordt door middel van afbeeldingen en beschrijvingen nadere uitleg gegeven over de RTM. De voorzijde van het boekje ‘RTM Stoomtram in kaart gebracht’ toont een olieverfschilderij van Nieuw-Beijerland dat werd vervaardigd door Piershillenaar Piet Verloop.

stoomtrambezetting stoomtramhw stoomtramwatersnood traminkaart

Afbeeldingen – Overige boeken

Het boek van Dijkers wordt wel eens omschreven als standaardwerk over de RTM op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Het boek beschrijft het ontstaan van de RTM tot haar opheffing in de vijftiger jaren. Ook boeiend is het boekje ‘De Stoomtrams op de Zuid-Hollandse eilanden en in Zeeland’. Na een ruime inleiding volgt een rondje ‘eilanden’ aan de hand van foto’s en beschrijvingen. Ook hier en daar voorzien van beschrijvingen van het gebruikte materieel (dit is deel 16 uit de serie Trams en tramlijnen). ‘Overstappen aan de Blaakschedijk’ is een uitgave van de NVBS, de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwezen. Aan de hand van afbeeldingen met uitgebreide beschrijvingen wordt een rondje Hoeksche Waard gemaakt.

boek-dertm-dijkers tramsentramlijnen overstappen

Afbeeldingen ‘Uit de geschiedenis van de Rotterdamse Stoomtram’

In twee delen zijn een serie artikelen gepubliceerd uit het weekblad “Het Zuiden”. Tussen 1965 en 1972 schreef de heer Koster (die in 1972 omkwam bij een verkeersongeval) smakelijke verhalen uit de Geschiedenis van de Stoomtram.

geschiedenisstoomtram-01 geschiedenisstoomtram-02

De tramkoerier 

De reiziger en personeelsleden werden van alles op de hoogte gehouden door het kwartaalblad “de Tramkoerier”.

koerier-01 koerier-02

Films over de RTM 

Ook zijn er verscheidene films gemaakt over de RTM. Een mooi stukje werk is ook de film uit de documentairereeks ‘Het was’ van Rijnmond TV. De film is getiteld ‘De Moordenaar, 1898-1966’ en toont 60 minuten prachtig archiefmateriaal. Andere bekende films zijn ‘de RTM in heden en verleden’ (deel 1: stoomtractie, deel 2: motortrams) en ‘Rotterdamsche Tramweg Maatschappij anno 1928’, een bedrijfsfilm gemaakt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de RTM.

hetwas-film

Updated: februari 11, 2015 — 6:47 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.